Oblicz długości boków czworokąta. Ciąg arytmetyczny.
hathor: Długość trzech kolejnych boków czworokąta opisanego na okręgu tworzą ciąg arytmetyczny. Obwód
tego czworokąta wynosi 28 cm. Długość najkrótszego boku stanowi 11/17 długości największego
boku. Oblicz długości boków czworokąta.
Lucyna: a, b, c − ciąg arytmetyczny
Wiemy, że okrąg można wpisać w czworokąt ⇔ suma przeciwległych boków jest równa
zatem a + c = b + d ⇒ a+c = 14 i b+d = 14
| | a+c | | 14 | |
w takim razie b = |
| = |
| = 7 ⇒ d = 7
|
| | 2 | | 2 | |
teraz pozostałe dwa boki:
a+c = 14
| 11 | |
| c + c = 14 ⇒ c = 8,5 a = 14 − 8,5 = 5,5 |
| 17 | |