Oblicz sumę
ktosia: Oblicz ∑ni=k ai, gdzie
k=4, n=15, ai= 13i
5 cze 22:05
ktosia: ai= 13 ta 3 w mianowniku jest do potęgi i
5 cze 22:06
ktosia: Mógłby ktoś z Was mi pomóc?
5 cze 22:49
Lucyna: tzn mamy sumę 3
−4 + 3
−5 + ....+ 3
−15
| | 1 | |
a to jest stary dobry ciąg geometryczny, dodajmy, że skończony, o a1 = 3−4 i q= |
| i |
| | 3 | |
n=12
Wzór na sumę ciągu geometrycznego skończonego
| | | | 1 | |
S12 = 3−4 |
| = |
| (3−3 − 3−15) |
| | | | 2 | |
5 cze 23:06
ktosia: Dziękuję za pomoc.
6 cze 00:15