ciagi
czekolada: wykaz liczbe n wyrazow ciagu arytmetycznego, majac dane :
d) S
n=204 , r=6 , a
n=49
e) Sn=578, a
1=58, r=−3,
| | a1+an | |
wzor to Sn= |
| *n .. |
| | 2 | |
czyli w d) jest mi potrzebne a
1 ... i nie mam pojecia jak to wyliczyc −.−
a w e) a
n a
n=a
1+(n−1)r .. tylko ze co podstawic za "n" ? prosze o pomoc
b.: d)
a
1 wyliczasz majac dane a
n, S
n oraz r:
a
n = (n−1)r
i z tego ukladu rownan wyliczasz n oraz a
1 (reszta jest dana)
e) znowu uklad rownan: napisz sobie wzor na a
n i S
n, dane: S
n, a
1, r, niewiadome: n, a
1