pomoże ktoś ?
UluŚka1927: Oblicz wartości pozostałych funkcji trygonometrycznych kata ostrego α :
a) sin α = 13
b) sin α = 0,4
Ja obliczam cosα i tgα ale wychodzi mi wogóle inaczej odpowiedzi mają być takie:
a) cosα=2√33
tgα=√24
b) cosα=√215
tgα=2√2121
Mógłby mi ktoś napisać jak to zrobić ?
6 cze 19:55
UluŚka1927: w przykładzie a ma być 13 a nie 13
6 cze 19:57
Dziaku: pomoge zrobie jedno bys umiala reszte jak zrobic
6 cze 20:00
UluŚka1927: byłabym wdzięczna
6 cze 20:03
Dziaku:
sin
2 α + cos
2 α = 1
U{1}9} + cos
2 α = 1
| | sin α | |
tg α = |
| i wyliczasz a ctg to odwrotnie jak tg |
| | cos α | |
powodzenia
6 cze 20:09
Eta:

dla kątów ostrych , można tak:
to: a= 1 c= 3 to: b
2= c
2−a
2 = 9−1=8
c=
√8= 2
√2
| | a | | 1 | | √2 | | √2 | |
tgα= |
| = |
| = |
| = |
|
|
| | b | | 2√2 | | 2*2 | | 4 | |
2/ policz podobnie z rys. 2/
6 cze 22:25