Przekształcanie wykresu przez symetrię względem osi układu współrzędnych
Andzia O: zaczynając od wykresu funkcji f(x)=2|x| naszkicuj wykres funkcji y=f(−x+2)−2 i napisz jej wzór.
8 cze 15:35
Basia:
f(−x+2)−2=2|−x+2|−2 = 2|x−2|−2
czyli wykres f(x)=2|x| musisz przesunąć o wektor u→=[2, −2]
8 cze 15:38
Andzia O: a w którą stronę mam to przesunąć? cienka jestem z matmy i tak jakoś zabardzo nie wiem
8 cze 15:41
robinka:

a)f(x)=2|x|−−−−−−−> [−2,−2]−−−−−−−−>b) y=2|x+2|−2−−−−−−>S0Y−−−−−−−−>c)y=2|−x+2|−2
przedstawiłam Ci tylko zarys wykresu
8 cze 15:43
robinka: tak może być BASIU ?
8 cze 15:43
Basia:
zielone tak (2 jednostki w prawo, 2 w dół)
czerwone nie; tam się nie pojawia funkcja y=2|x+2|−2
y=f(−x+2)=2|−x+2|−2 = 2|−(−x+2)|−2=2|x−2|−2
taki i tylko taki może być wzór tej funkcji
8 cze 15:49
robinka: tylko, że ja najpierw zrobiłam przesuniecie [−2,−2] a później SOY y=2|−x+2|−2 => y=2|−(x−2)|−2
=>y=2|x−2|−2 chyba tak może być
8 cze 15:58
Basia:
może; trzeba chyba tylko jawnie napisać, że
|x|=|−x|
czyli f(x)=|x|=|−x|
i dlatego można przesuwać wykres f(x)=2|x|=2|−x| o [−2,−2]
8 cze 16:14
kari: naszkicuj wykres funkcji f i funkcji g(x) = −f(x). Podaj punkty wspólne tych wykresów
a) f(x) = |x| − 1
b) f(x) = |x| + 2
c) f(x) = |x − 2|
5 gru 12:10
meggi: y=x+1
13 wrz 13:39