pomocy zad na jutro...
katarzyna: proszę o pomoc
zad 1.w ostrosłupie prawidłowym czworokątnym każda krawędź ma długość 10 cm ,oblicz pole
powierzchni całkowitej tego ostrosłupa.
zad2.
oblicz pole powierzchni calkowitej czworoscianu foremnego o krawedzi dlugosci 8cm
z góry serdeczne dzięki
7 cze 16:46
Eta:
Katarzyno 
Obydwa zad. są "bajecznie" proste
1/ P
c= P
p+ 4P(ściany)
P
p= a
2 =.....
P(ściany) = P(Δrównobocznego ) o boku a=10cm
Podstaw tylko za a= 10 cm i dokończ
2) czworościan foremny , to ostrosłup, którego wszystkie sciany wraz z podstawą
są trójkątaami równobocznymi o boku a= 8 cm
| | a2√3 | |
Pc= 4* |
| = a2√3= ........
|
| | 4 | |
7 cze 17:06