obliczyc pochodna
Mikus: pochodna funkcji y=x+1/√1−x
7 cze 22:24
Lucyna: | | x+1 | | √1−x + (x+1)12(1−x)−1/2 | | 3−x | |
( |
| )' = |
| = |
| |
| | √1−x | | (√1−x)2 | | 2(1−x)√1−x | |
7 cze 22:44
Mikus: a mialabym prosbe czy mozna to pokolei rozpisac jak to obliczylas?
8 cze 07:45
b.: tu masz wzory
359 (pochodna ilorazu, funkcji x
n)
8 cze 09:12
Mikus: ale w tym zadaniu nie jest czasem błąd w pochodnej ilorazu tam chyba powinien być znak "−" a
nie "+"
8 cze 10:27
b.: jest dobrze, bo jeszcze wyskakuje pochodna funkcji wewnetrznej: (1−x)'=−1
8 cze 11:53