Wyznacz pary wszystkich liczb całkowitych x i y spełniających równianie
Mathilde: 1) x−y=xy
2)x+y=xy
6 cze 20:32
Lucyna: | | x | |
x − y = xy ⇒ x = y + xy ⇒ x = y(1+x) ⇒ y = |
| pytanie brzmi zatem dla jakich liczb |
| | 1+x | |
całkowitycz porzednia podzielona przez następną jest całowita w sumie jest tylko jedna taka
dla (0,0)
drugi punkt tak samo, ta sama para liczb.
6 cze 21:43
Eta:
w 2/ x=0 i y=0 i jeszcze para
x= 2 i y=2
bo: 2+2= 2*2
6 cze 21:56
Lucyna: racja
6 cze 21:57
Lucyna: tak to jest jak się człowiek porządnie nie zastanowi
6 cze 21:57
Eta:
6 cze 21:58
b.: w 1) tez jest jeszcze jedna para: (−2, 2) (mianownik, czyli x+1, musi byc rowny ±1, lub
licznik 0)
7 cze 14:23