udowodnij
WujekPa: Udowodnij, że przekształcenie płaszczyzny, które każdemu punktowi A=(x,y) przyporządkowuje
punkt A'=(x,−y+2) jest izometrią.
5 cze 22:39
Mateusz: Przekształcenie P płaszcyzny jest izometrią wtedy i tylko wtedy gdy odległosc dwoch punktów nie
ulega zmianie po przekształceniu czyli co musisz zrobic obliczyc odległosc tych dwoch punktów
od siebie przed przekształceniem oraz po przekształceniu i porownac czy jet taka sama wartsoc
czy inna wzor na odległosc dwoch punktów AB jest taki √(x1−x2)2+(y2−y1)2
5 cze 22:49
R.W.16l: a czy tam nie będzie x
2−x
1? miast x
1−x
2
a po przekształceniu |A'B'|=
√(x2−x2)2+(−y2+2+y2−2)=
√(x2−x1)2+(y2−y1)2=|AB|
nudzi mi się to sobie zrobiłem, wybacz Mateusz jeśli chciałeś aby WujekPa to zrobił sam
6 cze 08:22
Jack: nie ma znaczenia, to kwestia znaku, który i tak znika po podniesieniu do kwadratu
6 cze 09:59
Kakimoshi: no tak, ale jednak lepiej napisać poprawnie
6 cze 12:24
Jack: oba są "poprawnie"
6 cze 13:22
Kumishima: jazu, dobra, to tak jak uczą w szkołach, podają w zadaniach, definicjach i ogólnie ksiazkach
(plus internet)

no
6 cze 15:01
Kumishima: aha, więc to było Kakimoshi, a nie Kumishima
6 cze 15:02