Jak korzystać z symbolu sumy?
ktosia: Oblicz ∑
ni=k a
i, gdzie
k=1, n=100, a
1=2, a
i=2, a
i+1=a
i+1=a
i+
15
Proszę o pomoc w rozwikłaniu tej zagadki
5 cze 20:38
ktosia: k=1, n=100, a1=2, ai+1=ai+15
tak miało być
5 cze 20:45
Jack:
Jeśli dobrze zrozumiałem polecenie (a1=2, ai+1=ai+15), powinno wyjśc coś takiego:
∑100i=1 ai, gdzie ai=15(i−1)+2
∑100i=1 15(i−1)+2= 2 + (2 + 15) + (2+25)+.... + (2 + 1005).
Zauważ że wyrazy tworzą pewną sumę 100 początkowych wyrazów pewnego ciągu...
5 cze 20:58
ktosia: Jak ustaliłeś ai?
5 cze 21:23
Jack: domyśliłem się.
| | 1 | |
skoro pierwszy wyraz ma być równy 2, a każdy następny ma być większy od poprzedniego o |
| , |
| | 5 | |
to stwierdzilem że to musi być ciąg arytmetyczny o różnicy
15. Indeksowanie i wyraz "+2"
dobrałem tak, żeby warunki początkowe zostały spełnione.
5 cze 22:08
ktosia: dziękuję za rozwiązanie i wyjaśnienie
5 cze 22:53