teraz tak... na czworokącie można opisać okrąg jeśli suma jego przeciwległych kątów jest
równa:
α + β = γ + δ = 180
z tw. cosinusów dla trójkąta ADC
|AC|2 = |AD|2 + |CD|2 − 2|AD||CD|cosβ
( 3√2 )2 = ( 2√3 )2 + ( 3 − √3 )2 − 2(2√3)(3 − √3 )cosβ
18 = 12 + 9 − 6√3 + 3 − (12√3 − 12)cosβ
(12√3 − 12)cosβ = 6 − 6√3 / : (12√3 − 12)
| 1 | ||
cosβ = − | ⇒ β = 150
| |
| 2 |
| √3 | ||
18 = 2x2 − 2x2 | ||
| 2 |
| 1 | 1 | 3 | ||||
pole trójkąta ADC = | |AD||DC|sinβ = | (2√3)(3 − √3 )sin150 = | (√3−1)
| |||
| 2 | 2 | 2 |
| 1 | 1 | 9 | ||||
pole trójkąta ABC = | |AB||BC|sinα = | x2sin30 = | (2+√3)
| |||
| 2 | 2 | 2 |
| 3 | 9 | |||
Czyli pole czworokąta to pole ADC+ pole ABC = | (√3−1) + | (2+√3) = 6√3 + 7,5
| ||
| 2 | 2 |

