ostrosłupy
miki :

oblicz:
pole podstawy i objętość narysowanego ostrosłupa wiedząc że jego podstawą jest romb.
tam ma być 4
√3
8 cze 17:13
Basia:
czy należy rozumieć, że jest to ostrosłup, w którym jedna z krawędzi bocznych jest prostopadła
do podstawy ? tak narysowałeś
8 cze 17:27
miki: nie
8 cze 17:49
Basia:
no to jak ma być ?
wszystkie krawędzie boczne są równe 16 ?
8 cze 17:54
miki: pole to p=a2 8*8=64 to jest pole podstawy obliczone a jak dalej
8 cze 17:58
Jack: w podstawie jest romb o boku a=8, a pole rombu inaczej się liczy niż a2. Czym jest na Twoim
rysunku 4√3 a czym 4? Wyjakowo nieczytelny rysunek zrobilaś...
8 cze 18:01
Basia:
poza tym nie wiadomo jaki to ostrosłup
prostokątny podobno nie, ale na pytanie czy prosty jak dotąd nie mam odpowiedzi
8 cze 18:05
Jack: moze to dlugosci przekątnych... opisz te wielkosci.
8 cze 18:06
Jack: gdybym mial strzelac, stawiałbym że jest prosty (a 16 to dlugosc kazdej krawędzi bocznej?).
Pozostaje czekać − widać rozwiązanie nie jest pilne.
8 cze 18:08
Basia:
też tak przypuszczam, ale z treści to nie wynika;
na podstawie rysunku myślałam, że prostokątny, ale miki napisał, że nie
8 cze 18:22
miki: sam nie wiem rys jest jeszcze bardziej pochylony ale odpowiedź jest taka Pp=32 pierwiastek z 3
cm2
V=256pierwiastek z 3 podzielone przez 3 może prostokątny ale wygląda jak nie dzięki że
podjęliście tyle trudu może to podpowie wam
rys.. może nie wyszedł bo pierwiastki też nie chcą się na pisać sam się zgubiłem
8 cze 18:44
Jack: BYĆ MOŻE 4 i 4
√3 to połowy przekąntych. Wtedy cała przekątna d
1=8,a druga d
2=8
√3, czyli
8 cze 18:50
Basia:
| | 3*V | | 3*256√3 | | 256 | | 128 | |
no to H = |
| = |
| = |
| = |
| = |
| | P | | 3*32√3 | | 32 | | 16 | |
jest prosty (to jest policzone od końca)
z rysunku powinno też wynikać, że połowa d
2,H i krawędź=16 tworzą tr.prostokątny
normalnie powinno być tak
| | d1*d2 | | 8*8√3 | |
Pp= |
| = |
| =32√3 |
| | 2 | | 2 | |
z tw.Pitagorasa
H
2=L
2−(
d22)
2 = 16
2−(4
√3)
2=256−64*3 = 256−192=64
H=8
V =
13*P
p*H =
8 cze 19:06
Basia:
[P@Jack]]
prosty, którego podstawą jest romb (nie będący kwadratem) nie będzie miał równych krawędzi
bocznych, tylko przeciwległe są równe
8 cze 19:07
8 cze 19:08
8 cze 20:23