rozwiaz uklad (w funkcji linniowej) dowolna metodą
dominika: bardzo prosze o pomoc.W ogole mi nie wychodzi
3x−y=3
x−3y=−15
8 cze 16:25
b.: a jak probujesz?
tu masz 2 najzwyklejsze metody: podstawiania
1673 i przeciwnych wsp.
1674, kliknij tam
na niebieskie strzalki >> zeby zobaczyc szczegolowe rozwiazanie
w Twoim mozesz np. metoda podstawiania, wyliczyc x z 2. rownania, wstawic do pierwszego i
wyliczyc y
poprobuj
8 cze 16:49
mila: mozesz z pierwszego wyznaczyć y 3x−3=y przenoszac na druga stronę zmieniamy znak
teraz do drugiego równania za y podstaw 3x−3 tam jest mnozenie czyli będzie 3(3x−3) próbuj
8 cze 17:06
dominika55: nie wiem jakos mi nie wychodzi najlepiej jakbym miala jasno napisane co mam robic i wtedy bo
tak to nie wiem..
8 cze 17:08