Prosze pomozcie f. kwadratowa
Tomek: 1.Wyznacz wartośc współczynnika c wiedząc ,ze zborem funkcji f(x)=2x2+6x+c jest zbiór wartosci
<−1,nieskonczoność)
y∊<−1,+00)
y=−1
I nie wiem jak to podsatwic zeby wyszedł wzór ...
Nie wychodzi mi

2. Funckja f przyporządkowuje kazdej liczbie rzeczywistej x z przedziału <−4,−2> połowę
kwadratu tej liczby pomniejszonej o 8.
a)podaj wzór ten funkcji
b)oblicz najmniejsza watrosci funkcji f w podanym przedziale
Eta:
2/ f(x) =
12x
2 −8 dla x€<−4, −2>
f(−4) =
12(−4)
2−8= 8−8= 0
f( −2) =
12(−2)
2 −8= 2−8= −6
najmniejszą wartością w tym przedziale jest
f(−2)= −6