...
Asia: Dany jest okrąg o: x
2 +y
2−8x−2y−8=0. Wyznacz równanie ogólne prostej k, która jest styczna do
tego okręgu w punkcie D(7,5).
Z góry dzięki za pomoc
8 cze 16:30
Basia:
sprawdzamy czy D należy do okręgu
72+52−8*7−2*5−8=0
49+25−56−10−8=0
74−74=0
0=0
tożsamość czyli D należy do okręgu
1. wyznacz współrzędne środka S okręgu
2. napisz równanie prostej SD
3. prosta styczna jest prostopadła do pr.SD i przechodzi przez D
8 cze 16:49
mila: zeby wyznaczyc środek musisz napisac wzór na okrąg
(x−a)2+(y−b)2=r2
x2−2ax+a2+y2−2by =r2
−2ax=−8x −2by=−2y
a=4 b=1
(x−4)2+(y−1)2−8=r2 spróbuj dalej
8 cze 17:20
mila: b
2 uciekło
8 cze 17:22
Gustlik: x
2 +y
2−8x−2y−8=0
r=
√a2+b2−C=
√42+12−(−8)=
√16+1+8=
√25=5
S=(4, 1), r=5 → okrąg ma równanie (x−4)
2+(y−1)
2=25
Sptrawdzam czy D(7,5) należy do okręgu:
(7−4)
2+(5−1)
2=25
3
2+4
2=25
9+16=25
25=25 − tozsamość, D należy do okręgu.
Równanie prostej stycznej do okręgu (x−a)
2+(y−b)
2=r
2 w punkcie P(x−0, y
0) ma postać:
(x
0−a)(x−a)+(y
0−b)(y−b)=r
2
Za x
0 i y
0 wstawiamy współrzędne punktu D:
(7−4)(x−4)+(5−1)(y−1)=25
3(x−4)+4(y−1)=25
3x−12+4y−4=25
3x+4y−12−4−25=0
Odp:
3x+4y−41=0
9 cze 02:10