proszę o pomoc.. ;)
Paula: dane jest rownanie okręgu x2 + y2 − 2x − 2y − 14= 0.Podaj wspołrzędne srodka (to wiem) =
s(1,1) ale jak obliczyć promień r=?
8 cze 18:21
Basia:
x2+y2−2x−2y−14=0
(x−1)2=x2−2x+1
x2−2x=(x−1)2−1
(y−1)2=y2−2y+1
y2−2y=(y−1(2−1
x2+y2−2x−2y−14=0
(x−1)2−1+(y−1)2−1−14=0
(x−1)2+(y−1)2=16
r2=16
albo po prostu z wzoru
r2=a2+b2−c
8 cze 18:32
Paula: a nie moge tego wzoru zrobic:
−c=−r2+ a2 + b2
czyli:−14=−r2+1+1
−16=r2
r=4 lub r= −4
8 cze 19:11
8 cze 19:12
Paula: anna pomoz mi lepiej

jutro ma z tego poprawe..
8 cze 19:14
Gustlik: Rówanie okręgu w postaci ogólnej można łatwo przekształcić do kanonicznej za pomocą trzech
prostych wzorów, których nauczyciele matematyki bardzo nie lubią, zresztą jak każdej prostej
metody:
x
2+y
2+Ax+By+C=0
r=
√a2+b2−C
x
2 + y
2 − 2x − 2y − 14= 0
r=
√12+12−(−14)=
√1+1+14=
√16=4
Okrąg ma środek S+(1, 1) i promień r=4, czyli równanie (x−1)
2+(y−1)
2=16.
9 cze 01:42