wielomiany
truskawka: mając dane wielomiany W(x)= x2 − 1 i V(x)=x2+4x+1 wyznacz wielomian P(x)= 2x * W(x) − (2x+3)
*V(x)
9 cze 09:07
zimnakaska: P(x)=2x*(x2−1)−(2x+3)*(x2+4x+1)=2x3−2x−2x3−8x2−2x−3x2−12x−3=−11x2−16x−3
9 cze 09:54
Ania: P(x) = 2x*W(x) − (2x + 3) * V(x) = 2x (x2 − 1)− (2x + 3)(x2 +4x + 1)=
= 2x3 − 2x − (2x3 + 8x2 + 2x + 3x2 + 12x + 3)= 2x3 − 2x − 2x3 − 8x2 − 2x − 3x2 − 12x −
3)= − 7x2 − 16x − 3
9 cze 10:06
zimnakaska: Ania popełniłaś błąd w obliczeniach, bo: −8x2−3x2=−11x2 a nie −7x2
9 cze 10:20
Ania: Tak popełniłam błąd
przepraszam!
9 cze 12:13