| x4 | x3 | |||
1) f(x)= | − | −x2 D: R f'(x)=x3−x2−2x f'(x)≥0
| ||
| 4 | 3 |
)
ex(x+2)≥0 → x=−2
f.rosnie: (−∞,−2)
f.maleje: (−2,+∞)
3) f(x)=x3−30x2+225x D:R f'(x)=3x2−60x+225=3(x−5)(x−15)
3(x−5)(x−15)≥0 → i tutaj nie wiem czy jesli rozlozylam to na postac iloczynowa to kiedy
szkicuje sobie te przedzialy dalej musze uwzgledniac ze wczesniej w rownaniu byl 2 i odbic
wykres w danym punkcie?
ja zrobilam tak: f rosnie: (−∞,5) oraz (15,∞)
f.maleje: (5,15)
4) f(x)=xe−3x D:R f'(x)=e−3x(1−3x)
| 1 | ||
e−3x(1−3x)≥0 → x= | ||
| 3 |
| 1 | ||
f.rosnie: (−∞, | )
| |
| 3 |
| 1 | ||
f.maleje: ( | ,∞)
| |
| 3 |
− moze byc dobre do
sprawdzania wynikow)
jesli nie wiesz, jak sie rozwiazuje takie nierownosci, zobacz tu: 142 (tam jest tez link do
zadan ze szczegolowymi rozwiazaniami)
2) pochodna dobrze
ale znaki zle
zobacz, ex jest zawsze >0, a (x+2) jest >0 na (−2,∞), a ujemne na (−∞,−2)
wiec iloczyn ex(x+2) = f'(x) bedzie dodatni na (−2,∞) (i tam f rosnaca)
3) dobrze rozlozylas (http://www.wolframalpha.com/input/?i=f(x)%3Ddiff(x^3−30x^2%2B225x%2Cx) zob. alternate forms
)
wniosek jest dobry, ale o co Ci chodzi z tym 2 to nie wiem...
4) dobrze (choc zapis w linijce z nierownosca zle, zob. nizej)
ogolnie widze, ze masz problem z nierownosciami, a nie z pochodnymi
np. kiedy jest spelniona nierownosc
e−3x(1−3x)≥0 ?
| 1 | 1 | |||
poniewaz e−3x>0, wiec wtedy i tylko wtedy, gdy 1−3x ≥ 0, czyli x ≤ | (nie x= | , | ||
| 3 | 3 |
ale lubie sobie pomarudzic
)
ale mam nadal problem z czyms takim, mianowicie, jesli
mam np taka nierownosc; x(x2−x−2)≥0 to tam gdzie jest x2 powinnam odbic wykres ale skad mam
wiedziec w ktorym punkcie jak z tej nierownosci w nawiasie mam dwa pierwiastki?
tym razem pojawil mi sie problem z policzeniem pochodnej
prosiłabym o pomoc, wiem,że to juz
pewnie chodzi o zwykłe przekształcenia algebraiczne ale jakos nie mogę do tego dojść... a
mianowicie:
| 1−x | ||
f(x)=arctg | ||
| 1+x |
| 1 | (1−x)'(1+x)−(1−x)(1+x)' | 1 | ||||||||||||||||||||||
f'(x)= | * | = | ||||||||||||||||||||||
| (1+x)2 |
|
| −2 | |||||||||||
* | |||||||||||
|
| −2 | ||
| (1−x)2+(1+x)2 |
| (1+x)2 | −2 | |||
f(x)= | * | |||
| (1−x)2+(1+x)2 | (1+x)2 |
| −2 | ||
ma być: | ||
| (1+x)2 |
| (1−x)2 | ||
mianownik = [ | +1]*(1+x)2 = | |
| (1+x)2 |
| (1−x)2+(1+x)2 | |
*(1+x)2 = | |
| (1+x)2 |
≤⊂∑∑∑∑∑≈≈≈≠≠Ω≥πδδδδδδδδδγγγγδΩΩ∞∞∞∞≤≤≤≥≥≤≤≥≥∊∊∊∊∊←←←→→⇒⇒⇒⇔⇔⇔