geometria
trerminex: Zad. Podstawą graniastosłupa prostego jest równoległobok o bokach 6 cm i 8cm oraz kącie ostrym
60 stopni. Krótsza przekątna graniastosłupa tworzy z płaszczyzną podstawy kąt 45 stopni.
Oblicz pole powierzchni całkowitej tego graniastosłupa.
6 cze 10:38
Lucyna:

Aby obliczyć pole powierzchni całkowitej tego graniastosłupa potrzebujemy jeszcze wyznaczyć
wysokość podstawy i wysokość całego graniastosłupa.
α = 45
β = 60
przekątną podstawy możemy policzyć z tw. cosinusów:
d
2 = 6
2 + 8
2 − 2*6*8cosβ
d
2 = 36 + 64 − 96cos60 = 100 − 48 = 52 ⇒ d = 2
√13
Ponieważ α = 45 stopni, to mamy tam trójkąt prostokątny równoramienny, czyli wysokość
H = d ⇒ H = 2
√13
Teraz wysokość podstawy:
Teraz już możemy policzyć pole całkowite:
P
c = 2P
p + 2aH + 2bH = 2*8*3
√3 + 2*6*2
√13 + 2*8*2
√13 = 48
√3 + 56
√13
6 cze 11:50
trerminex: może mi ktoś to zadanie zrobić z zastosowaniem związków miarowych
9 cze 18:41
grander: pmożecie, ale nie trygonometrią
9 cze 18:52
Kejt: mogę Ci co najwyżej pomóc zrobić.. ale nie zrobię za Ciebie. usatysfakcjonowany?
9 cze 20:21