Pole powierzchni
Klaudyś: Chcąc zbudować szałas o kwadratowej podatawie, maciek wbił w ziemię pod kątem 60 cztery
dwumetrowe żerdzie. Jaka jest powierzchnie ścian szałasu, które należy pokryć gałęziami?
8 cze 21:08
Basia:
to będą cztery trójkąty równoboczne o boku a=2
poszukaj wzoru na pole takiego trójkąta i podstaw za a 2
potem pomnóż przez 4
to wszystko
8 cze 22:29
Eta:
Ciekawe jak głęboko wbito w ziemię te 2m żerdzie ?
W/g mnie za mało danych
8 cze 23:14
Bogdan:

Myślę, że to tak jest.
Korzystamy z własności trójkąta prostokątnego o kątach ostrych 60
o i 30
o.
Przekątna kwadratu ma długość 2, stąd a
√2 = 2 ⇒ a =
√2
Powierzchnia boczna składa się z czterech trójkątów o bokach: 2, 2,
√2.
8 cze 23:30
Eta:
Bogdanie
żerdzie się przewrócą, bo nie są wbite w ziemię
9 cze 00:17
Basia:

a ja to zrozumiałam inaczej, ale wcale się nie upieram
9 cze 00:19
Basia:
oczywiście Eta ma rację, zadanie jest źle sformułowane, ale majaczy mi się, że tak to jest w
podręczniku do 2 gimnazjalnej
9 cze 00:21
Eta:
Rozwiązanie , takie jak podał
Bogdan
tylko sformułowanie "do kitu''
9 cze 00:23
Basia:
a co to znaczy pod kątem ? pod którym kątem ? gdzie jest napisane, że to ma być kąt między tymi
przeciwległymi ?
moim zdaniem to też wcale nie wynika z treści tego zadania
9 cze 00:42
kowal: na ogół w szałasie jeżeli wbija sie te żerdzie to chyba żeby uzyskać jakąś symetryczną
konstrukcje a jeżeli pod 60o do krawedzi boku podstawy to dziwnie by wyglądało
9 cze 00:49
Basia:
oj kowal nie chodzi mi o kąt przy podstawie, tylko o kąt między sąsiednimi żerdziami
w zadaniu rzeczywiście chodzi o kąt między każdą z żerdzi a płaszczyzną podstawy (tak jak
Bogdan narysował), ale nie jest to opisane jednoznacznie;
usprawiedliwieniem dla autorki jest to, że do zadania (podręcznik Matematyka z Plusem dla klasy
2 gimnazjum) dołączony jest rysunek, z którego to wszystko wynika, a którego Klaudyś nie
dołączył(a)
9 cze 01:04