PLANIMETRIA okrąg
Paula: W okręgu o promieniu 2
√5 wpisano trójkąt prostokątny, którego jedna z przyprostokatnych jest
dwa razy dłuzsza od drugiej. Oblicz dlugość krótszej przyprostokątnej.
No właśnie.. i co wy na to? mam to na poprawe spr, i nie wiem jak sie do tego zabrac..
7 cze 14:42
Paula: nikt mi nie pomoże..?
7 cze 14:57
Godzio:

A my na to jak na lato

x
2 + (2x)
2 = (2
√5)
2
x
2 + 4x
2 = 20
5x
2 = 20
x
2 = 4
x = 2
7 cze 15:01
Godzio:
x
2 + (2x)
2 = (4
√5)
2 − miała być średnica a nie promień

5x
2 = 80
x
2 = 16
x = 4
7 cze 15:02
Paula: czyli dobrze jest zrobione to z godziny 15:02?.. chm.. i tylko tyle wszystkiego?
7 cze 15:41
Paula: a to nie bedzie przez d1 i d2?
7 cze 19:20
Paula: dlaczego 4
√5? nie rozumiem
8 cze 17:40