Trygonometria
karo: W trapezie prostokątnym ABCD , AD = BC , przekątna BD jest prostopadła do boku AD. Oblicz obwód
tego trapezu ,jeśli BD = 5pierwiastków z 3 i przekątna ta tworzy z podstawą AB kąt 30 stopni.
9 cze 19:49
Godzio: Coś namieszałeś w treści sprawdź
9 cze 19:54
karo: wszystko jest okej . .
9 cze 19:59
karo: w trapezie równoramiennym .sory.
9 cze 20:00
Godzio: no właśnie
9 cze 20:06
karo: a wiesz jak zrobić ?
9 cze 20:07
Godzio:
c = 5
5
2 + (5
√3)
2 = b
2
25 + 75 = b
2
100 = b
2
b = 10
| | b−a | | 2a + 10 − a | | a + 10 | |
a + |
| = |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
15 = a + 10
a = 5
L = 2c + a + b = ...
9 cze 20:14
karo: dzięki , a skąd mam wiedzieć kiedy obliczać sin,a kiedy cs ,a kiedy tg a kiedy ctg?
9 cze 20:19
9 cze 20:26