funkcje
Filipcio: czy ktos moglby mi sprawdzic pare zadan czy sa dobrze zrobione? oto one;
zad1 miejscem zerowym funkcjif(x)=1/3+5jest liczba: odp. 15
zad 2 zbiorem wartosci funkcji y=−2x2+12x+1jest... odp; (−&;19>
zad3 dziedzina fukcji f(x)=x2−4x2−2x+8/pod ulamkiem9−x2jest: odp R|{−3,3}
zad4 wskaz funkcje kwadratowaktorej miejsca zerowe to −2i3. odp: y=x2+x−6
zad5wykres funkcji y=2(x−3)2+5 powstal w wyniku przesuniecia wykresu funkcji y+2x2 o:
odp: 3jednostki w prawo i 5 jednostek w gore
zad6 prosta y=ax+b,dla a <0 i b>0 przechodzi przez cwiartki ukladu wspolzednych;
odp; I,II,III
zad 7 wykres funkcji kwadratowej F(x)+2(x−1)2−4nie ma pkt wspolnych z prosta o rownaniu:
y=−5
odp; y=−5
zad8 funkcja f okreslona wzorem F(x)=(m−2)x+2 jest funkcja malejaca gdy;
odp;m<0
9 cze 17:21
mila: y=0 0=1/3x+5
−5=1/3x ? mnożymy przez 3
−15=x
a< 0 czyli parabola ma łapki

w dół czyli najwyżej jest wierzchołek policz go q=−Δ/4a
y będzie od wierzchołka do −
∞
R/{−3.3}
(x−x1)(x−x2)
(x−(−2))(x−3)=(x+2)(x−3)=x
2−3x+2x−6= x
2−x−6
5 dobrze 6 też 7 tez
F malejaca dla a<0 m−2<0
m <2
9 cze 17:59