Conrad: jak obliczyć pisemnie procent np.cos kosztowało 350 zł a po podwyżce 392 to o ile procent
zdrożało. jak to policzyc pisemnie
18 lis 18:11
ktos: na proporcje
18 lis 18:25
ktos: np.
18 lis 18:26
Łebek: Bardzo proste

jak to ktoś podał xD
I sposób
350 zł - 100%
392 zł - x
x= (392 zł * 100%) : 350 zł = 112 %
(pamiętaj , że to miało być napisane za pomocą kreski ułamkowej , ja nie mogłem bo się
nie da , bo gdyby nie kreska ułamkowa to zł BY SIĘ NIE SKRÓCIŁO , znak : oznacza kreskę
ułamkową xD)
112 % -100 % = 12 %
Odp, Coś zdrożało o 12 %
II sposób
392 zł - 350 zł = 42 zł
350 zł - 100 %
42 zł - x
x = (42 zł * 100 %) : 350 zł = 12 %
Tutaj tak samo jak w pierwszym sposobie , że w postaci ułamka to zapisz i odpowiedź taka
sama xD
Mam nadzieję że pomogłem
18 lis 19:06
karola: jak obliczyc 17% liczby 28,4
21 sty 17:31
%3Cpre%3E%3Cb%3Ekarola%3A%3C%2Fb%3E%20jak%20obliczyc%2017%25%20liczby%2028%2C4%0A%3C%2Fpre%3E
21 sty 17:31
%253Cpre%253E%253Cb%253Ekarola%253A%253C%252Fb%253E%2520jak%2520obliczyc%252017%2525%2520liczby%252028%252C4%250A%253C%252Fpre%253E
21 sty 17:31
sADAD: γΩπα
13 maj 17:58
sADAD: Ω≥∫π∑SRAJA MUCHY BEDZIE WIOSNA A TEN TEMAT NIECH SZLAK TRAFI
13 maj 17:59
ilona: 288000−22756,5
12 cze 08:27
o maj good:

βαβ machen−wieci co to oznacza


?
9 cze 14:17
nick:
11 gru 15:59
slawi: jak obliczyc 17% liczby 28,4
wystarczy zamienić procent na ułamek i pomnożyć
0,17 * 28,4 =
11 gru 16:04
domininka: 6% liczby x jest rowne 9.wtedy:
A. x=240
B x= 150
C x=24
D x=15
jak wyliczyc która odp jest dobra
15 gru 14:10
brat:
Jeśli ktoś stosuje proporcje w zadankach z procentami, to znaczy, że niczego sie nie nauczył
przez kilkanaście lat nauki (podstawówka, gimnazjum, szkoła średnia). Cena czegoś przed
podwyżką wynosi np. 350 zł, a po podwyżce 392, to o ile % wzrosła cena?
Wystarczy podzielić 392 przez 350:
392 : 350 = 1,12, a więc to coś zdrożało o 12 %.
15 gru 14:33
asia:
25 mar 14:21
Domi : machen to oznacza robić po niemiecku
28 mar 18:42
Marta: 7% liczby 280
7 lip 14:11
Karol...: Ja też tego nie rozumie...
9 sty 19:49
edyta:
19 cze 20:22
rozumek:
po prostu
a więc zdrożało o 12 % i już
19 cze 20:28
Saizou : | | p | |
pewnie było coś takiego p% wielkości to |
| tej wielkości, zatem
|
| | 100 | |
19 cze 20:28
Saizou : co do zadania o ile zdrożało to ja bym to zrobił tak
obliczamy stosunek o ile podniosła się cena do ceny wyjściowej
19 cze 20:30
madzia: hej mam zadanie i prosze was o pomoc.
magdal na wyprzedazy kupila kurtkę za 1200 zł.
cena kurtki była obniżona o 40%
−ile kosztowala kurtka przed obniżką?
4 wrz 22:22
Aga1.:
x− cena kurtki przed obniżką
100%−40%=60%
60%x=1200
x=
dokończ
4 wrz 22:29
4 wrz 22:54
Dominik: 18 godzin − 100%
4 godziny − x
Jak to obliczyć?
24 sty 21:00
24 sty 21:04
Dominik: Dzięki wielkie
24 sty 21:06
AA: a jak obliczyć w drugą stronę:
np. było 329 a potaniało do 350
lub jak sobie poradić z liczbami ujemnymi np.:
było 392 a jest −300 jak obliczyć zmianę procentową ?
lub −392 jest −200 ?
10 kwi 22:11
AA: ok to powyżej już wiem,
ale np.
bylo −300 a wzrosło do 300 według wzoru wychodzi −200%, a przecież to nie spadek tylko wzrost,
czy rozwiązaniem tematu może być przemnorzenie przez −1 ?
10 kwi 22:36
AA: sorki przemnożenie oczywiście (ale wstyd)!
10 kwi 22:37
lala : Jak obliczyć 20 % z 350 zł?
20 paź 21:18
Antek: | 20 | | 20*350 | |
| *350= |
| = policz |
| 100 | | 100 | |
20 paź 21:42
natalia :): Książka kosztowała 140zł. Jej cene obniżono o 25%, a nastepnie o 10%. Ile trzeba było zapłacić
za książkę po obu obniżkach? Ile kosztowałaby książka, gdyby jej cenę od razu obniżono o 35%?.
Która z możliwości jest bardziej korzystna dla kupującego i o ile złotych

POMOCY
26 paź 23:21
baca:

ale mamy ciemny naród
26 paź 23:41
pigor: ..,. np. tak : niech c − szukana cena książki, to
I−sza oferta c= 90%(75%*140)= 0,9*105=
94,5 [zł] ;
II−ga c=65%*140= 6,5*14=
91 [zł] − bardziej korzystna, bo tańsza o 3,5 zł. ...
26 paź 23:42
konrad:
140 * 0,75 * 0,90 = 94,50
140 * 0,65 = 91
26 paź 23:46
Patrycja: Ja też nie rozumiem wogule matematyki a mam ważny sprawdzian jutro i do tego tonę nauki

−,−
15 gru 14:52
klaudia: czowy wieczie o kasiwe
5 maj 12:40
Victoriaaa: Jak obliczyć takie zad. Książka kosztowała 27złoty przeceniono ją o 30% ile kosztowało po
obniżce.
Plis daj ktoś odpowiedź.
26 mar 17:36
kleszcz: Takie podstawy robić, a tak mało czasu do matury....
26 mar 17:41
kleszcz: Victoriaaa: naprawdę nie umiesz na kalkulatorze zrobić działania 27−30%....
26 mar 17:43
ja: jak obliczy ja obliczyć proporcje 100:19 np dla 2kg
16 lut 08:36
ja: a to sam 19:100 =0,19x2=0,38 no
16 lut 09:17
janek191:
| 19 | |
| * 2 kg = 0,19 *2 kg = 0,38 kg |
| 100 | |
16 lut 11:35