granica ciągu
mariola: oblicz granicę ciągu:
8 cze 20:04
Basia:
| n−1 | | n+3−4 | | 4 | |
| − |
| = 1− |
| |
| n+3 | | n+3 | | n+3 | |
a
n = (1−
4n+3)
2n
m=n+3
n=m−3
jezeli n→+
∞ to m→+
∞
a
n = (1−
4m)
2m−6 = [(1−
4m)
m]
2*(1−
4m)
−6
czy to wystarczy ?
potrafisz dokończyć ?
8 cze 20:08
Justyna: obliczyłam ale nie wiem czy dobrze, czy powinno wyjść e do potęgi 6?
8 cze 20:12
Justyna: sorki, potęgi 8
8 cze 20:12
Basia:
nie
(e−4)2*1 = e−8
(1+an)n → ea
(1−an)n → e−a
8 cze 20:15
Jack: na oko e−8. Sprawdź to...
8 cze 20:16
Justyna: dziękuję pięknie

a czy mogłabyś mi pomóc rozwiązać jeszcze jeden przykład?
8 cze 20:18
Basia: pisz
8 cze 20:29
Patryk: Oblicz granicę lim (n+5:n−3) do potęgi 3n
17 cze 15:14
Patryk: Oblicz pole obszaru ograniczonego wykresami funkcji y= X⋀ +4x y=4x+16
17 cze 15:18
Jack:
limn→∞(n+5n−3)3n ?
17 cze 15:25