wyznacz wzor prostej
milka: przechodzącej przez punkty A=(−3,−2) B=(2,4) Proszę o rozwiazanie

!
8 cze 17:21
Basia:
1.sposób
−−−−−−−−−−−−−−−−−−
równanie prostej przechodzącej przez
(y−ya)(xb−xa)=(yb−ya)(x−xa)
podstaw i przekształć do postaci y=ax+b lub postaci Ax+By+c=0
2. sposób
−−−−−−−−−−−−−−−−
y=ax+b
współrzędne A i B muszą to równanie spełniać
podstaw, dostaniesz układ równań
8 cze 17:24
mila: A=(x,y) B=(x1,y1) podstaw do wzoru na prosta x i y oraz x1 i y1 otrzymasz układ równan chyba
,ze jestes w szkole średniej i masz znac wzór na prostą przechodzacą przez dwa punkty to wtedy
tylko do wzoru podstawiasz
8 cze 17:26
milka: a jaki wyjdzie wzor? bo nie wiem czy dobrze
8 cze 17:29
Basia: podaj odpowiedź to sprawdzimy
8 cze 17:31
milka: mi wyszlo 3/2x+2
8 cze 17:32
milka: moglabys mi to jakos szerzej rozpisac,bo ja nie wiem!
8 cze 17:32
mila: napisz jak robiłaś
8 cze 17:35
Basia:
źle Ci wyszło
napisz jak liczyłaś
8 cze 17:35
mila: w której jestes klasie
8 cze 17:41
mila: Naprawdę chcę Ci pomóc ale niedługo będę musiała odejść więc odezwij sie
8 cze 18:02
8 cze 18:07
Gustlik: Basiu, proponujesz dwie okrężne metody − pierwsza to mało "strawny" wzór na prostą przechodzącą
przez dwa punkty, a druga − po co robić układ równań z dwiema niewiadomymi, kiedy można
rozwiązać zadanie równaniami z jedną niewiadomą? Najlepsze są NAJPROSTSZE rozwiązania.
Najlepiej to zrobić ze wzoru na współczynnik kierunkowy i z równania kierunkowego − z funkcji
liniowej:
| | yB−yA | |
a= |
| − obliczamy a i wstawiamy do wzoru kierunkowego y=ax+b, a potem do tak |
| | xB−xA | |
wyznaczonego wzoru wstawiamy współrzędne któregoś z punktów A lub B i równaniem z JEDNĄ
niewiadomą obliczamy b.
Czyli:
A=(−3,−2)
B=(2,4)
Wybieram współrzędne B i podstawiam do równania prostej:
20−125=b
9 cze 01:55
Basia:
sprawdza się szczególnie dla takich punktów jak te dwa:
A(1,5) B(1,9)
9 cze 02:13