prosze
kasia118: Z tali 24 kart wylosowano jedną kartę. Prawdopodobieństwo że wylosowano kiera lub asa
9 cze 22:23
Jack:
kierów jest 13, asów 4 w tym jeden wspólny (as kier). Więc pasuje nam 13+4−1=16 kart.
9 cze 22:34
kasia118: proszę mam na jutro♥
9 cze 22:34
robinka: ale masz talię 24 a nie 52
9 cze 22:36
robinka: Ω=C
124=24
A=4 +4−1 =7
9 cze 22:39
Jack: hehe faktycznie

dzięki za korektę (i przytomność).
9 cze 22:43
kasia118: a dokładniej plis
9 cze 23:09
Jack:
Mamy 24 karty, czyli A,K,D,J,10,9 każdego z 4 kolorów. Pasuje nam kier lub as, wiec mamy 4
kiery i 4 asy. Licząc jednak w ten sposób liczymy dwa razy asa kier (raz jako kier, drugi raz
jako as). Więc ilość sprzyjających zdarzeń, to 4+4−1=7 kart.
Stąd |A|=7
9 cze 23:45