7^{x-4}=3 pierwistaki z √7^{2-3x}
Marta: jak to wyliczyc
7x−4=3 pierwistaki z √72−3x
musze wyliczyc x, prosze mi opisac jak to wyliczyliscie
10 cze 07:39
Marta: powinien byc pierwiastek z 81
10 cze 07:41
Basia:
tp ma być tak
7
x−4=3(
√7)
2−3x
czy tak
7
x−4=3
√72−3x
10 cze 08:00
10 cze 08:08
Marta: te 3 pierwiastki z 81 w nawiasie
10 cze 08:09
10 cze 08:10
Basia:
to pierwsze jest wredne, ale policzalne
drugie jest żmudne, nudne, ale łatwe
za chwilę Ci to napiszę
10 cze 08:20
Marta: ok czekam
10 cze 08:21
Basia:
7
x−4 = [(3
4)
1/3]
2−3x
7
x−4 = 3
43(2−3x)
7
x−4=3
83−x
7
x*3
x = 7
4*3
8/3
21
x = 7
4*3
8/3 / log
21
x = log
21(7
4*3
8/3)
x = log
217
4 + log
213
8/3
x = 4log
217 +
83log
213
| | log77 | | 1 | |
log217 = |
| = |
| = |
| | log721 | | log7(7*3) | |
| 1 | | 1 | |
| = |
| |
| log77+log73 | | 1+log73 | |
| | log73 | | log73 | |
log213= |
| = |
| |
| | log721 | | 1+log73 | |
| | 4 | | 8log73 | |
x = |
| + |
| = |
| | 1+log73 | | 3(1+log73) | |
nic prostszego już się tu nie da osiągnąć
można co najwyżej zamiast log
7 użyć log
3
coś podobnego wyjdzie
10 cze 08:40
10 cze 08:42
Basia:
4=2
2
√2=2
1/2
8=2
3
| √2 | | 21/2 | |
| = |
| = 212−3 = 2−52 |
| 8 | | 23 | |
2
−3*(2
2)
2x−3 = (2
−52)
−x
2
−3*2
4x−6=2
52x
2
4x−6−3=2
52x
2
4x−9=2
52x
4x−9=
52x /*2
8x−18=5x
3x=18
x=6
10 cze 08:44
Basia:
dziewczyno
to jest liczba
taka sama jak każda inna
a to można odczytać z tablic lub z kalkulatora i sobie porachować
10 cze 08:47
Basia:
a tam jest błąd, w tym pierwszym, dopiero teraz widzę
(chyba za rano jest dla mnie)
poprawiam
10 cze 08:55
Basia:
7
x−4=((3
4)
1/3)
2−3x
7
x−4=(3
4/3)
2−3x
7
x−4=3
83−4x
7
x*81
x = 7
4*3
8/3
no to jeszcze gorzej
561
x = 7
4*3
8/3
x = log
561(7
4*3
8/3)
to jeszcze można przekształcać
10 cze 09:01
Basia: błędów tu jest do diabła i trochę;
jednak 9 rano to nie dla mnie godzina
10 cze 13:36