planimetria
_All: Oblicz pole P trapezu o podstawach równych a i 4a, wiedzac, że można na nim opisać okrąg i
można w niego wpisać okąg
8 cze 16:38
_All: 

?
8 cze 18:08
Basia: Rysuję
8 cze 18:09
Basia:

jeżeli da się na trapezie opisać okrąg to musi to być trapez równoramienny
stąd taki a nie inny rysunek
2x=a
x=
a2
2y=4a
y=2a
z=y−a=2a−
a2=
3a2
x+y=
a2+2a=
5a2
oblicz h z tw.Pitagorasa
i podstaw do wzoru na pole trapezu
8 cze 18:18
_All: Już rozumiem dziękuję bardzo !
8 cze 18:57
Basia: Cieszę się, że pomogłam
8 cze 19:08
8 cze 19:13