Bezradny: Proszę o pomoc. Musze to zrozumiec na jutro na sprawdzian. Bardzo to dla mnie wazne.
| | 1 | |
Prosta o rownaiu y=x+1 przecina parabole o rownaiu y= |
| (x−1)2 −2 w punktach A i B. Napisz |
| | 2 | |
rownanie okregu ktorego srodek lezy na prostej y=2x−4 i ktory przechodzi przez punkty A i B.
Godzio: Najpierw szukamy tych 2 pkt A i B
więc przyrównujemy parabole i prostą
y = x + 1
2x + 2 = x
2 − 2x + 1 − 4
0 = x
2 − 4x − 5
0 = (x+1)(x−5)
x = − 1 v x = 5
y = 0 v x = 6
A(−1,0) B(5,6)
y = 2x − 4
podstawiamy dane do naszego okręgu
(−1 − x)
2 + y
2 = r
2
(5 − x)
2 + (6 − y)
2 = r
2
y = 2x − 4
(−1 − x)
2 + y
2 = (5 − x)
2 + (6 − y)
2
1 + 2x + x
2 + y
2 = 25 − 10x + x
2 + 36 − 12y + y
2
1 + 2x = 25 − 10x + 36 − 12y
12x = 60 − 12y / : 12
x = 5 − y
x = 5 − y
y = 2x − 4
x = 5 − 2x + 4
3x = 9
x = 3
y = 2
r = SA =
√(3+1)2 + (2−0)2 =
√16 + 4 =
√20
Szukane równanie: (x − 3)
2 + (y−2)
2 = 20