Jak wykonać to dzielenie? :)
....: 6 : √2
10 cze 18:20
Kejt: | 6 | | 6 | | √2 | | 6√2 | |
| = |
| * |
| = |
| =3√2 |
| √2 | | √2 | | √2 | | 2 | |
10 cze 18:22
mila: daj całe zadanie
10 cze 18:22
....: mozesz wyjasnic dlaczego tak jest?
10 cze 18:23
Kejt: co dokładnie?
10 cze 18:23
....: dlaczego rozklada sie to na trzy √2
10 cze 18:24
....: przy mnozeniu
10 cze 18:24
Kejt: nie rozkłada, rozszerza się ułamek o √2 żeby się pozbyć niewymierności z mianownika.
10 cze 18:25
....: aha, dzieki za pomoc.
10 cze 18:25
mila: W mianowniku nie zostawiamy pierwiastka dlatego mnoży się licznik i mianownik przez pierwiastek
wtedy z mianownika znika zostaje 2 wtedy 6:2=3
10 cze 18:26
aw: tu chodzi o usunięcie niewymierności z mianownika bo w mianowniku nie może być pierwiastek.
Mnożysz więc to dzielenie przez 1 (czyli w tym wypadku pierwiastek z 2 przez pierwiastek z 2)
i wychodzi
10 cze 18:27
m.m.: kejt zrobil to prawidlowo ;}
10 cze 18:31