prawdopodobieństwo, trójkąty.
oskar1992: Na płaszczyźnie danych jest siedem punktów, z których żadne trzy nie są współliniowe. Kreślimy
trzy różne odcinki o końcach w tych punktach. Zakładając, że wszystkie rezultaty są jednakowo
prawdopodobne, oblicz prawdopodobieństwo tego, że wykreślone trzy odcinki utworzą trójkąt.
Z góry dziękuję.
8 cze 01:12
robinka: | | 3 | |
a masz może wynik do tego zadania? mi wychodzi |
| |
| | 7 | |
8 cze 14:00
oskar1992: Niestety nie mam. A możesz przedzstawić swoje rozwiązanie?
8 cze 14:03
Basia:
| | | |
kreślę 1 odcinek mam | możliwości |
| | |
| | | |
kreślę 2 odcinek mam | −1 możliwości |
| | |
| | | |
kreślę 3 odcinek mam | −2 możliwości |
| | |
| | | |
kreślę 1 odcinek mam | możliwości |
| | |
kreślę 2 odcinek
jednym końcem musi być jeden z końców pierwszego, drugim każdy z pozostałych pięciu
czyli 2*5
trzeci musi "domknąć" trójkąt czyli już tylko jeden sposób
|A| = 21*2*5
| | 21*2*5 | | 1 | | 1 | |
P(A) = |
| = |
| = |
| |
| | 21*20*19 | | 2*19 | | 38 | |
8 cze 15:32
Basia:
chyba coś sknociłam, w tym poprzednim
to musi być tak:
| | | |
wszystkich odcinków jest | =21 |
| | |
wybieram trzy spośród 21
1 wybieram dowolnie (np. AB) 21 sposobów
2 to musi być AX lub BX, X może mieć pięć wartości czyli 2*5=10
3 już tylko na 1 sposób
|A| = 21*10
| | 6 | | 6 | | 3 | |
P(A) = U{21*10}* |
| = |
| = |
| |
| | 21*20*19 | | 2*19 | | 19 | |
8 cze 16:04
b.: wydaje mi sie, ze ten ostatni wynik nalezy jeszcze podzielic przez 3, bo kazdy trojkat liczysz
w 1−3 trzykrotnie (biorac za AB jeden z 3 jego bokow), a jest to tylko 1 zd. el.
8 cze 16:15
b.: aha i jeszcze przez 2 chyba, bo w 2. dodatkowo mnozysz przez 2...
czyli jednak chyba kazdy trojkat liczysz 3!=6 krotnie
8 cze 16:17
b.: czyli jestem za 1. rozwiazaniem

(tym z 15:32)
8 cze 16:19
Basia:
masz rację, ale mnie się wydaje, że liczę go nie trzykrotnie tylko dwukrotnie
i nie w (1), a w (2)
8 cze 16:20
Basia:
jasne, że tak
i znowu się sprawdza, że lepsze jest wrogiem dobrego
oczywiście pierwsze i tylko pierwsze jest dobre
8 cze 16:27
oskar1992: Dziękuję wam
8 cze 16:32
Basia:
a co powiesz o tym ?
| | | |
wszystkich odcinków mamy | =21 |
| | |
wybieram 3 z 21
| | 21 | | 19*20*21 | |
|Ω|= |
| = |
| = 19*10*7 |
| | 3 | | 2*3 | |
wybieram jeden dowolnie czyli 21 sposobów
z pozostałych pięciu punktów wybieram jeden dowolnie i buduję trójkąt czyli 5
i tu
na pewno każdy trójkąt liczę trzykrotnie
| | 7*5 | | 1 | | 1 | |
P(A)= |
| = |
| = |
| |
| | 19*10*7 | | 19*2 | | 38 | |
mnie się bardziej podoba pierwsze, ale może to trzecie do innych bardziej przemawia
8 cze 16:38
b.: to tez ok, podobne do drugiego (tylko unikasz liczenia dwukrotnie w 2. kroku); mimo wszystko
wole pierwsze, w ktorym nie ma takich problemow
8 cze 16:45
robinka: ja również dziękuje za wytłumaczenie tego zadania, źle podeszłam do zadania

pozdrawiam
8 cze 16:49
oskar1992: a ja mam jeszcze takie pytanie:
jak mamy na płaszczyźnie n punktów to ile możemy zbudować z nich trójkątów?
8 cze 16:54
b.: | |
, bo trzeba po prostu wybrac 3 wierzcholki trojkata |
| |
nie wiem, czy o to Ci chodzilo, ale chyba to jest najprostszy sposob na zadanie:
mamy 7 wierzcholkow, wiec 21 odcinkow, zdarzen elementarnych jest
| | | |
| (jak w rozwiazaniu Basi z 16:04) |
| | |
a sprzyjajacych
dzieki oskar
8 cze 17:14
Basia:
i można to zastosować do tego zadania
| | | | 6*7 | |
liczba odcinków = | = |
| =21 |
| | | 2 | |
| | 7! | | 3!*18! | |
P(A)= |
| * |
| = |
| | 3!*4! | | 21! | |
| 5*6*7 | | 1*2*3 | |
| * |
| = |
| 1*2*3 | | 19*20*21 | |
| 5*7 | | 1 | | 1 | |
| = |
| = |
| |
| 19*10*7 | | 19*2 | | 38 | |
8 cze 17:14
b.:
8 cze 17:15
Basia:
najprostsze możliwe rozwiązanie, na dodatek klarowne
8 cze 17:17
oskar1992: Dokładnie, chciałem zrobić to samo co Wy, tylko nie byłem pewien czy to na pewno będzie n po 3
8 cze 17:17
Basia:
niestety ja tu mam trudniejsze zadanie; lodówkę rozmrażam (a rok, albo i dłużej tego nie
robiłam)
8 cze 17:19
Basia:
oskar, Twoja podpowiedź była super
8 cze 17:20