matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
TWIERDZENIA COSINUSÓW, SINUSÓW
sello:
Równoległobok ABCD ma boki długosci |AB| = P{3} I |AD| = 4 oraz |∡BAD| = 30 stopni. Czworokąt BEDF jest rombem. Znajdź długość jego boku.
9 cze 17:35
Godzio:
pomogam
9 cze 18:52
sello:
O, będę wdzieczny
9 cze 18:53
Godzio:
z tw. cos. x
2
= (4−x)
2
+
√
3
2
− 2 * (4−x) *
√
3
* cos30
√
3
x
2
= 16 − 8x + x
2
+ 3 − 2
√
3
* (4−x) *
2
8x = 19 − 3(4−x) 8x = 18 − 12 + 3x 5x = 6
6
1
x =
= 1
5
5
9 cze 18:57
Godzio:
pomyłka 5x =
19
− 12 5x = 7
7
2
x =
= 1
5
5
9 cze 18:58
sello:
dziekuję! już wiem o co chodziło w tym zadaniu. a to?
https://matematykaszkolna.pl/forum/53876.html
9 cze 19:03