PLiss
| x | 1 | x+6 | |||
+ | = | ||||
| x+3 | x+2 | x2 + 5x + 6 |
| x | 1 | x+6 | |||
+ | = | Mamy już wszystko gotowe i szukamy | |||
| x+3 | x+2 | (x+3)(x+2) |
| x | ||
więc np. | w mianowniku brakuje (x+2) więc trzeba przez to do mnożyć ten ułamek | |
| x+3 |
| 1 | ||
tak samo z | tyle że tu trzeba do mnożyć przez (x+3) | |
| x+2 |
| x | x+2 | 1 | x+3 | x+6 | |||||
* | + | * | = | ||||||
| x+3 | x+2 | x+2 | x+3 | (x+3)(x+2) |
| x(x+2) | x+3 | x+6 | |||
+ | − | = 0 teraz wszystko możemy dać | |||
| (x+2)(x+3) | (x+2)(x+3) | (x+3)(x+2) |
| x2 + 2x + x + 3 − ( x+6) | |
= 0 jeśli przyrównujemy do zera to możemy pominąć | |
| (x+3)(x+2) |
| 2x | x | 2x − 2 | |||
− | = | ||||
| x−1 | x+2 | x2 + x − 2 |
Pierwszy raz widze taki przyklad..
to może pokażesz jakie np ?
https://matematykaszkolna.pl/strona/1695.html tu masz kilka przykładów
Oprocz tych ostatnich