logarytmy prosze o pomoc
DostawaTC: 1.oblicz
a) log3 81
b) log8 64
c) log5 125
d) log20 400
e) log3 729
f) log4 256
g) log2 1/32
h) log5 1/125
i) log8 0,125
j) log5 0,008
k) log20 0,05
l) log25 5
m) log1000 10
n) log125 25
o)log1/4 16
p)log √2 16
r) log7√749
s) log33√216
t) log√5 0,04
2.zapisz za pomoca logarytmu równość
a)43=64, b)5−2=1/25, c)62/3= 3√64, d) (√3)8=81, e) (¼ )−4=256,
f) (1,5)2=2,25 g) 51,5=5 √5, h) √125=5 √5.
3. oblicz x gdy :
a) log1/6 x=3 b) log0,2 x=1/2, c) log√5 x=−2 d) log1,5 x=0,5 e) logx 625=2 f) logx
6=2
g) logx 1/81=−4 h) logx 3√3=3, i) log3 x2 =3 j) log0,5 x2=−2 k) log√5 x2=4
l) log0,1 x4 =−4 m) log3x2 +1)=2
4. korzystając z definicji logarytmu oblicz x,gdy :
a) log5 (log3 x)=0 b) log2 (log2 x) = −1 c) log4 [log3 (log2 x)]=1/2
d) log1/4 [log2 (log3 x)]=−1/2
5. oblicz:
a) log6 2+ log6 18, b) log5 20− log5 4, c)log40+2log5, d) 10log5
e)10−log4 f)161/4 log2 7 g) log5 7* log7 25, h) log8 5* log5 2 i) log50+log2/
log2 8− log2 4
6.uporzadkuj rosnąco liczby:
a) log2 9, log2 1/9, log2 1/3, log2 √3 b) log2 7, log5 7, log3 7, log4 7
c) log1/3 10, log1/3 2, log1/3 7, log1/3 4 d) log8 ½, log3 ½ , log7 ½, log1/5 ½
7. podaj dziedzine i rozwiaz rownanie:
a)log5 (2x+1)=0 b)log(1/2+x)=log1/2−logx c) log3 (5x+1)−log3(x−1)=2
d) logx−1 3=2 e) log2x−3 (3x2−7x+3)=2 f) logx−1(x2−5x+10)=2
8.rozwiaz nierówność
a) log3 x>2, b) log1/2 (3x−10)<0 c) log2x2 2
d) log1/3 (5x−1)>0 e) log5 (3x−1)<1, f) log0,5 (1+2x)>−1
g) log2 (x2+3x) 2 , h) log1/4 (−x2+7x−6) – 1
i) log1/2 (x−1/2)+ log1/2 9x−1) 1
8 cze 18:21
Kejt:
1.
loga b=c <=> ac=b
a)wnioskuję, że tam ma być log3 81
podstawiasz do wzoru:
3x=81
x=4
i tak samo z resztą..
8 cze 18:26
8 cze 18:27
DostawaTC: Oblicz:
a) log
6 2+ log
6 18
b) log
5 20− log
5 4 ,
c)log 40+2log5 ,
d)10
log5
e)10
−log4
g)log
5 7* log
7 25 ,
h) log
8 5* log
5 2[
| | log 50+log 2 | |
i) |
| |
| | log2 8− log2 4 | |
Podaj dziedzine i rozwiaz rownanie:
a)log
5 (2x+1)=0
| | 1 | | 1 | |
b)log |
| +x=log |
| −log x |
| | 2 | | 2 | |
c) log
3 (5x+1)−log
3(x−1)=2
d) log
x−1 3=2
e) log
2x−3 (3x
2−7x+3)=2
f) log
x−1(x
2−5x+10)=2
8.rozwiaz nierówność
a) log
3 x>2,
| | 1 | |
b) log</div> |
| (3x−10)<0 |
| | 2 | |
c) log
2x
2 2
e)log
5 (3x−1)<1,
f) log
0,
5 (1+2x)>−1
g) log
2 (x
2+3x) ≤2 ,
| | 1 | | 1 | | 1 | |
i) log |
| (x− |
| )+ log { |
| } 9x−1≥ 1 |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
a) log2 9, log2 |
| , log2 |
| , log2 √3 |
| | 9 | | 3 | |
b)[ log
2 7, log
5 7, log
3 7, log
4 7
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
c) log |
| 10, log |
| 2, log |
| 7,log |
| 4 |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
d) log8 |
| , log3 |
| , log7 |
| , log |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 5 | |
8 cze 19:22
Godzio:
Na początek:
log
ab = c a > 0 i a ≠ 1 i b > 0 −> to się przyda do zadań z dziedziną
a
c = b
1. Będę Ci wzory podawał :
a) , b) , c) => log
ab + log
ac = log
a(b*c)
d) , e) , f) => k * log
ab = log
ab
k
a
logab = b
| | 1 | |
g) , h) , i) logab = |
| |
| | logba | |
8 cze 19:40
DostawaTC: chciałbym o rozwiązanie bo nic nie kapuje
8 cze 20:20