rozwiąż równanie wielomianu
karolina: proszę o pomoc męczę się już z tym zadaniem a jest mi ono na jutro pilnie potrzebne. będę
bardzo wdzięczna pozdrawiam
(2x−1)3 − (x−3)(x2 +3x+9)=3(x+2)2
9 cze 17:33
mila: wzór na (a−b)3 napisz mi
9 cze 18:02
karolina: (a−b)3=a3−3a2b+3ab2−b3
9 cze 18:30
mila: podstawiamy (2x−1)3=8x3−3*4x2*1+3*2x*1−1=8x3−12x2+6x−1 tak Ci wychodziło?
9 cze 18:38
karolina: zupełnie inaczej to robiłam
9 cze 18:42
karolina: ale co dalej
9 cze 18:42
mila: a jak robiłaś
9 cze 18:42
karolina: starałam się wszystko sprowadzić do postaci iloczynowej a potem chciałam każdy nawias porównać
do zera ale mi właśnie nie wychodziło
9 cze 18:44
mila: a moze spróbuj najpierw wszystko policzyć a pózniej znależc pierwiastki
9 cze 18:46
karolina: oki spróbuje
9 cze 18:49
mila: jeszcze jedno u mnie jest −1 a powinno byc 1 bo mamy − (−1)3=−(−1)=1
9 cze 18:49
mila: Karolina przepraszam ale cisnienie mnie wykancza oczywiscie −1
9 cze 18:52
karolina: doszłam do postaci 7x
3−15x
2−6x+14=0
niewiem czy dobrze
9 cze 18:58
mila: dobrze wiesz co dalej?
9 cze 18:59
karolina: jakieś to zadanie pokopane bo nic mi się nie łączy ze sąbą
9 cze 19:05
karolina: ale tobie też tak wyszło

niewiem właśnie co dalej
9 cze 19:06
mila: a nie pomyliłaś liczb .normalnie to dalej rozkłada sie tutaj pierwiastiem jest x=1
podzieliłam przez x−1i otrzymałam, 7x2−8x−14 i tu problem Δ=396
9 cze 19:11
Godzio:
Mi wyszło coś takiego
7x3 − 18x2 + 9x + 14 = 0
9 cze 19:14
Godzio: a sorki wy dobrze walnąłem się
9 cze 19:17
mila: √Δ=6√11 czyli x1= (8−6√11/14 a x2=(8+6√11)/14 i x3 =1 co Ty na to
9 cze 19:18
karolina: a mi Δ wyszła Δ=848 i √Δ=8
9 cze 19:18
mila: mogłam się pomylić ale u ciebie tez jest bład
9 cze 19:20
morfepl: dobra to ja zacznę od początku
9 cze 19:21
karolina: Δ=(−8)2−4*7*(−14)=64+392=456 oj sorry
9 cze 19:21
Godzio: Tera ok
9 cze 19:22
karolina: oki bo widzisz ja już niemam siły do tego zad
9 cze 19:23
mila: Hi ta pogoda
9 cze 19:26
morfepl: za dużo tych cyferek
9 cze 19:27
karolina: libie cyferki ale nie te
9 cze 19:28
karolina: i jak
9 cze 19:32
Godzio: (2x−1)
3 − (x−3)(x
2 +3x+9)=3(x+2)
2
8x
3 − 12x
2 + 6x − 1 − (x
3 + 3x
2 + 9x − 3x
2 − 9x − 27) = 3(x
2 + 4x + 4)
8x
3 − 12x
2 + 6x − 1 − x
3 + 27 = 3x
2 + 12x + 12
7x
3 − 15x
2 − 6x + 14 = 0
7x
3 − 14x
2 − x
2 + x − 7x + 14 = 0 Ty sobie podziel (lub tak) ja tu sobie rozbiłem wyrazy
7x
2(x − 2) − x(x−1) − 7(x−2) = 0
7(x−2)(x
2−1) − x(x−1) = 0
7(x−2)(x+1)(x−1) − x(x−1) = 0
(x−1)(7(x
2 − x − 2) − x) = 0
(x−1)(7x
2 − 8x − 14) = 0
Δ = 456
√Δ = 2
√114
| | 8 − 2√114 | | 4 − √114 | |
x1 = |
| = |
| |
| | 14 | | 7 | |
| | 8 + 2√114 | | 4 + √114 | |
x2 = |
| = |
| |
| | 14 | | 7 | |
9 cze 19:34
mila: wychodzi ze √Δ=2√114 i x1=(8+2√114)/14 x2=(8−2p[114})/14 x3=1
9 cze 19:37
mila: Tośmy wielomian usiekli
9 cze 19:38
karolina: dziękuje bardzo mocno i serdecznie
9 cze 19:39
mila: A jak się robi kreskę ułamkową ?
9 cze 19:39
karolina: został rozłożony na łopatki hehe
9 cze 19:39
karolina: a mam jeszcze jedno pytanie jak w nierówności wielomianowej wyszły mi takie odp
x−2=0
x+2=0
(x+2)
2=0
x=2 x=−2 x=−2
czli mam jedno roz x=2 jednokrotne i drugie x=−2 trzykrotne tak

czy dwukrotne
9 cze 19:43
karolina: bo to chodzi o to czy na osi mi się odbije czy przejdzie przez oś
9 cze 19:44
Godzio: trzykrotne
mila
| | ... | |
U {...}{...} − bez spacji pomiedzy U a { => |
| |
| | ... | |
9 cze 19:44
karolina: uff to dobrze zrobiłam dzięki
9 cze 19:45
Godzio: mila jeśli czegoś nie wiesz to kliknij "Kliknij po więcej przykładów" masz po lewej
stronie
9 cze 19:46
mila: ........................... Dziekuję
9 cze 19:47