Ciągi
Michał: Zbadaj które wyrazy ciągu są liczbami całkowitymi
Mam problem z pewnym zadankiem

Został mi ostatni podpunkt, którego nie potrafię ruszyć

Zbadaj które wyrazy ciągu są liczbami całkowitymi:
Basia:
| | −12 | |
aby ułamek |
| był liczbą całkowitą n+1 musi być dzielnikiem liczby 12 |
| | n+1 | |
czyli:
n+1=±1,±2,±3,±4,±6,±12
n+1=−1,−2,−3,−4,−6,−12 niemożliwe bo wtedy n=−2,−3,−4,−5,−7,−13 a n∊N
+
n+1=1 niemożliwe bo wtedy n=0 a n∊N
+
n+1=2 ⇒ n=1
n+1=3 ⇒ n=2
n+1=4 ⇒ n=3
n+1=6 ⇒ n=5
n+1=12 ⇒ n=11
czyli a
1,a
2,a
3,a
5 i a
11