POMOCY !!!!
Łukasz: Przyjmijmy, że ciąg (an) jest ciągiem geometrycznym.
Znajdź iloraz tego ciągu i a10, jeśli a1 =1 i a11 =32
jak to rozwiązać




Proszę o pomoc
9 cze 20:26
Eta:
a
11= a
1*q
10 => 1*q
10=32= 2
5
q
10= 2
5 => q
2= 2
q=
√2 lub q= −
√2
mamy dwa takie ciągi:
1/ a
1=1 , q=
√2
2/ a
1=1 , q= −
√2
| | a11 | | 32 | | 32√2 | |
dla 1/ a10= |
| = |
| = |
| = 16√2
|
| | q | | √2 | | 2 | |
| | 32 | |
dla 2/ a10= |
| = − 16√2 |
| | −√2 | |
9 cze 20:49
Łukasz: dzięki
juz wiem o co chodzi
9 cze 20:52
Eta:
9 cze 21:03