korzystając z definicji logarytmu oblicz x,gdy :
DostawaTC: 4. korzystając z definicji logarytmu oblicz x,gdy :
a) log5 (log3 x)=0
b) log2 (log2 x) = −1
c) log4 [log3 (log2 x)]=12
8 cze 20:59
Eta:
a) założenie: x >0 i log
3x >0 => log
3x > log
31 => x > 1
zatem założenie ;
x >1
log
3x= 5
0 =1
x= 3
1= 3
b) podobnie

c) x>0 i log
3( log
2x) >0 i log
2x >0
log
2x > 3
0 log
2x > log
21
log
2x >1 x >1
log
2x > log
22
założ:
x >2
log
3(log
2x) = 4
1/2= 2
log
2x= 3
2= 9
x= 2
9= 512
8 cze 21:12
DostawaTC: jeszcze to poprosze
d) log 14 [log2 (log √2 x)]=−12
8 cze 21:23