Pomoc
Tatkosia: Mam zadania które rozwiązywałam z całek sama ale nim bym o przepisała to by się zeszło. Mam to
zeskanowane, czy ie zechciałby ktoś tego sprawdzić? Proszę.
8 cze 22:26
Basia:
No to wrzuć gdzieś ten skan.
8 cze 22:27
8 cze 22:46
Basia:
chyba zły link, bo wyświetla się strona główna
8 cze 22:51
Godzio:
Basia kliknij na "matematyka.zip"
8 cze 22:55
Basia: Nie wiem dlaczego, ale GqView nie chce mi tego obrócić. Nie umiem tak czytać.
8 cze 23:12
Bogdan:
Proponuję usprawnienie w przykładzie c upraszczające obliczenia.
| x + 13 | | A | | B | |
| = |
| + |
| / *(x − 5)(x + 1) |
| (x − 5)(x + 1) | | x − 5 | | x + 1 | |
x + 13 = A(x + 1) + B(x − 5)
dla x = −1: 12 = −6B ⇒ B = −2
dla x = 5: 18 = 6A ⇒ A = 3
Jak widać, zbędne jest tu rozwiązywanie układu równań.
8 cze 23:16
Basia: Już mam, czytam.
8 cze 23:17
Basia:
ad.d
żle masz rozłożony licznik
3x
2+2x+1 = 3(x
2+
23x)+1=
3[(x+
13)
2−
19]+1=
3(x+
13)
2−
39+1=
3(x+
13)
2+
23
i będziesz miała
| | 5(x+13)−53+93 | |
∫ |
| dx= |
| | 3(x+13)2+23 | |
| | 5(x+13) | | 1 | |
∫ |
| dx−43∫ |
| dx |
| | 3(x+13)2+23 | | 3(x+13)2+23 | |
pierwszą przez podstawienie
t=(x+
13)
2
dt = 2(x+
13) dx
| 5 | | dt | | 5 | |
| ∫ |
| = |
| *ln|3t+23|+C= |
| 2 | | 3t+23 | | 2 | |
druga to jedna z całek Eulera
nie podejmuję się pisać tu rozwiązania
poszukaj w literaturze
8 cze 23:42
Basia:
ad.b
do momentu
∫e
5xcos2x dx =
15e
5xcos2x+
225e
5xsin2x −
425∫e
5xcos2x dx
jest dobrze
dalej jest nie tyle źle, ile bez sensu
z napisanego tu równania masz
∫e
5xcos2x dx+
425∫e
5xcos2x dx=
15e
5xcos2x+
225e
5xsin2x
2925∫e
5xcos2x dx=
15e
5xcos2x+
225e
5xsin2x
∫e
5xcos2x dx=
2529*[
15e
5xcos2x+
225e
5xsin2x ]=
529e
5xcos2x+
229e
5xsin2x ]=
8 cze 23:58
Basia: przepraszam, masz tak samo, coś źle przeczytałam
9 cze 00:00
Basia:
ad.d
oczywiście to nie jest żadna całka Eulera
gdzie ja tam pierwiastek zobaczyłam ?
poza tym też się pomyliłam
3x
2+2x+1= 3(x
2+
23x+
13)=
3[ (x+
13)
2−
19+
39)=
3[ (x+
13)
2+
29 ]
5x−3 =
52(2x−
65) =
52*2(x−
35)=
52*2(x+
13−
13−
35)=
52*[ 2(x+
13−
1415) ]
| | 2(x+13−1415) | |
J=56∫ |
| dx = |
| | (x+13)2+29 | |
| | 2(x+13) | |
56∫ |
| dx − |
| | (x+13)2+29 | |
| | 1 | |
56*1415∫ |
| dx = |
| | (x+13)2+29 | |
| | 2(x+13) | | 1 | |
56∫ |
| dx − 76∫ |
| dx |
| | (x+13)2+29 | | (x+13)2+29 | |
pierwsza całka J
1
t =(x+
13)
2
dt = 2(x+
13) dx
| | dt | |
J1=∫ |
| dt = ln|t+29|= ln[ (x+13)2+29] |
| | t+29 | |
druga całka J
2
| | 1 | |
J2=∫ |
| dx= |
| | 29[92(x+13)2+1] | |
podstawienie
t = U{
√2{3}(x+
13}
| | 9 | | 3 | | dt | | 27 | |
J2 = |
| * |
| ∫ |
| = |
| arctgt |
| | 2 | | √2 | | t2+1 | | 2√2 | |
jestem prawie pewna, że gdzieś się w tych ułamkach pogubiłam, ale o to tu chodzi
9 cze 03:32