Trójkąty podobne.
Kris: Dany jest trójkąt ABO, gdzie A(−2,0), B(0,1), O(0,0). Trójkąt prostokątny CDE ma
przeciwprostokątną długości √10 i jest podobny do trójkąta ABO. Olicz obwód i pole trójkąta
CDE.
9 cze 20:29
Lucyna:

Z rysunku widać gdzie jest przeciwprostokątna, więc liczymy jej długość:
|AB| =
√(−2−0)2 + (0−1)2 =
√4+1 =
√5
| | √10 | |
Ponieważ przeciwprostokątna CDE = √10 to skala podobieństwa = |
| = √2
|
| | √5 | |
tzn, że obwód O
CDE =
√2O
ABO
P
CDE = (
√2)
2P
ABO
9 cze 20:37
Kris: Ok, dzięki, tylko, że potrzebuje jeszcze małej podpowiedzi. Bo po tym jak wyliczyłaś k =
√2 ,
to już nie wiem jak mam rozumieć wynik obwodu trójkąta CDE
9 cze 21:55
Lucyna: obwód to suma boków, ponieważ skala to √2 tzn każdy bok trójkąta ABO trzeba przemnożyć przez
√2
√2|AO| + √2|OB| + √2|BA| = √2(|AO| +|OB| + |BA|) = √2OAOB
Dlatego w polu trójkąta skala jest do kwadratu, bo tam się mnoży bok razy bok.
9 cze 22:08