matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum 1909,
1908
,
1907
,
1906
,
1905
,
1904
,
1903
,
1902
, ...,
całe
Zadania
Odp.
3
jola99:
PunktyA(−2,0) i B(2,0) są wierzchołkami trójkąta równoramiennego ABC o polu 8. Wyznacz współrzędne punktu C.
1
ktoś:
Czy przy wyznaczaniu macierzy odwrotnej można zamieniać pozycją wiersze?
4
Anna32421:
Wiadomo, że mediana wieku w grupie osób wynosi 44 lat jest umiejscowiona w przedziale [40 lat,50 lat], do której należy 25 osób. Ponadto wiadomo, że w tej grupie jest
8
KapiBon:
Funkcja kwadratowa f(x)=(2m−1)x
2
− 2(m+1)x +m−1 ma dwa różne miejsca zerowe x1, x2. Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których odległość między miejscami zerowymi wynosi
4
Ala:
Ile jest różnych (z dokładnością do izomorfizmu) relacji równoważności na zbiorze trójelementowym? Bardzo bym prosił o łopatologiczne wytłumaczenie tego zadanka ^^
2
Mateusz:
Witam! Mam oto taką całkę:
6
Damian98:
Zad.1 Rozwiąż:
3
Marysia:
Iloczyn kwadratu pewnej liczby i kwadratu liczby o 3 od niej większej jest równy 324. Wyznacz te liczby. Chciałby mi ktos to pomóc rozwiązać wzorami Vietea? Czy w ogóle da się to nimi
6
wercia:
Mam problem z geometrią analityczną
Proszę o pomoc 1.Punkty A(0.−2) i B(6,1) są wierzchołkami równoległoboku ABCD,którego przekątne przecinają się
1
Anita:
Wyznacz równania wszystkich wspólnych stycznych do paraboli o równaniu y=1/2x² i okręgu o równaniu x²+(y+5/2)²=2
0
momer:
Potrzebuje pomocy przy kilku zadaniach z różniczek (pokazania jak je zrobić by móc zrobić inne przykłady), fajnie by było pokazać to bez rozdzielania na dy/dx (profesor nie pozwala tego
14
Solitude1:
Znaleźć rzut prostokątny punktu P=(−1,2,5) na płaszczyznę H zawierającą trzy punkty: K = (−7,2,0), L=(−7,0,−1), M=(0,7,−8).
1
JokerMore:
Wykaż, że 3n
5
+ 5n
3
+ 7n jest podzielne przez 15. Nie mam pojęcia jak to zrobić... pomocy
1
całkicałeczki:
jak obliczyć całke z: arccos
2
x
2
Tomek:
a
Cześć, możecie mi wytłumaczyć dlaczego jeśli log(
) =1 to a=10b
b
Dziękuję za pomoc
1
Student amator :D:
Proszę o pomoc przy rozwiązaniu:
3
Marcin:
Wyznacz równania wszystkich wspólnych stycznych do paraboli o równaniu y= 1/2x
2
i okręgu o równaniu x
2
+ ( y + 5/2)
2
= 2
3
Maciek:
Do obliczenia jest ekstremum warunkowe: Lambda oznaczę jako L
5
adas:
Oblicz pochodną z DEFINICJI:
7
Zumka:
Dla jakich argumentów wartości funkcji f(x)=−3(x+5)(x−2) są większe od 1?
1
xyz:
Czy ktoś mógłby mi pomóc z obliczaniem pochodnych? f(x)= 3*(e
7
x) − ln(2x+7)+4arctg(2x)
0
Nesca:
Hej,
5
balagane1337:
Czy byłby ktoś w stanie pomóc mi z rozwiązaniem tych zadań? Zbliża się kolokwium i pewnie będzie coś podobnego, a chciałbym zobaczyć schemat rozwiązywania tego typu zadań i
3
Higa:
Oblicz wartość wyrażenia (a+b)/(a−b) jeśli 2a2 +4ab = ab +2b2 Zaczęłam robić tak, że wyciągnęłam po obu stronach wyrażenie (a+2b) a potem je skróciłam
2
produkt:
Sprawdź czy Ax(BxC) = (AxB)xC. Jak to rozpisać? Jakby w nawiasach zamiast kolejnego produktu kartezjańskiego były sumy/przekroje/różnice/.. mnogościowe, to wiedziałbym jak to zrobić, ale
2
Agata:):
Punkt O jest srodkiem okregu opisanego na trojkacie ABC. Poprowadziono wysokosc CD trojkata. Wykaz, ze kat ACD=kąt BCO.
3
lola:
jaki sobie poradzić z takim dowodem?
2
xtz:
Zbadaj, czy funkcja f: R −>R jest jednostajnie ciągła
3
A:
Czy dobrze obliczyłam?
5
asia:
1. Zbiorem rozwiązań nierówności −3(x−2)(5+x)≥0 jest:.. 2. Liczby 1, −3 są jedynymi pierwiastkami równania:
3
Siwek:
Podaj współrzędne wierzchołka paraboli będącej wykresem danej funkcji. Zapisz wzór tej funkcji w postaci kanonicznej.
13
Asia:
Nie do końca wiem, jak to się robi.
8
michal:
Ze zbioru D = {(x,y) ∊ R
2
: 0 ≤ x ≤ 1 ∧ 2 ≤ y ≤ 4}
6
szybkie pytanie:
Czy −
∞
+ 3 = nadal −
∞
?
1
Pacik:
Pooomocy (pochodne) Y(x)= (arctgx)
(
√
3x−2
)
2
asia:
Liczba punktów wspólnych prostej y= −x z wykresem funkcji y = −0,5x
2
−2x+3 wynosi:?
5
mk:
24
1
oblicz sin2x wiedząc, że sinx=
i xe (
pi,pi)
25
2
2
xxx:
Wie ktoś może jak zrobić takie zadanie? Mam wyznaczyć homografię przeprowadzającą K(0,1) na K(1,2) tak aby punkt −1 przeszedł na −1 oraz 0 na 2.
1
Klaudia:
Wysokość ostrosłupa podzielono na cztery równe części i przez punkty podziału poprowadzono płaszczyzny równoległe do podstawy. Pole podstawy tego ostrosłupa jest równe 400 cm2. Oblicz
2
Wiercipięta:
Niech A, B, C... będą podzbiorami zbioru {1,2,3}. W rodzinie tych podzbiorów wprowadźmy relację ARAB ⇔ |A| = |B|, gdzie |X| oznacza ilość elementów zbioru X. Sprawdź czy relacja R jest
4
Natalia:
Na egzaminie student losuje 4 pytania z przygotowanego zestawu 45 pytań. Jeśli odpowie na
3
puszka_malutka:
x
2
− 1
∫
dx
x−1
Liczę to tak:
2
ffffff:
2−2x dla x∊(−3, 1)
1
Kamil:
jeżeli do relacji r należy para (0,1) to do relacji odwrotnej r
−
1
należy para (1,0)
6
asia:
napisac rownania stycznych do wykresow podanych funkcji we wskazanych punktach
3
lol:
jak znalezc wymiar bazy?
2
Michał :
Pytanie na szybko C={x: |x−2|<3 i x ∊R}
24
maja:
POMOCY Dana jest funkcja kwadratowa f(x)=x
2
+4x−6. Wyznacz zbiór wartości tej funkcji.
2
pony:
Funkcja określona wzorem f(x)=x
2
+6x+10 nie przyjmuje watośći rownej: a)0
1
Dickens:
√
e
x
całka
jak obliczyc
√
e
2x
−4
1
www:
http://matematykadlastudenta.pl/strona/204.html
czemu funkcja jest nieróżniczkowalna w max?
2
majk:
Prosta o równaniu y=a
2
x+3a przecina hiperbolę o równaniu y=
4
x
w dwóch punktach, A i B. Wyraź długość odcinka AB w zależności od wartości parametru a < 0. Wyznacz równanie prostej,
7
Asia:
Jak mam to zrobić?
1
jacky:
Rozwiąż równanie wiedząc x
4
−2x
3
+11x
2
−18x+18 wiedząc ze liczba x
1
= 1−i jest jednym z jego pierwiastków.
2
klara:
−x
2
−3≥0
6
patysia:
znalez wszystkie ekstrema lokalne podanych funkcji
6
kek:
moze ktos rozwiazać? Pozdrawiam
1
kek:
Moglby ktoś mi rozwiazać owe rownanie wykladnicze? Pozdrawiam
0
qwerty:
Mam przeprowadzić test istotności dla dwóch lat. Mam wybrane powiaty i wartość stosunku zarobkówdo średniej krajowej. Pytanie brzmi: "Czy widoczny jest istotny wzrost liczby
0
Ola:
Znaleźć wartość wektora u, który leży na płaszyczźnie a) xOz
2
Marcelina:
e
x
∫
=
4e
2
x
Proszę o pomoc, babka na kolokwium napisała ze można to rozwiązać przez podstawianie.
2
stdf:
Czy w ukladach równan rozwiazujac metoda gaussa mozna dodawac/odejmowac kolumny czy tylko wiersze?
3
nahh:
Wyznacz współrzędne punktów, w których styczna do wykresu funkcji f(x)=x
3
−6x
2
+9x−2 jest równoległa do osi OX. Oblicz pole trójkąta, którego dwoma wierzchołkami są dane punkty, a
7
www:
Mam zbadać ciągłośc funkcji:
2
Ania:
Jak się oblicza całkę ∫√x oraz ∫3√x
2
c++:
c++ Funkcja przyjmująca kilka wartości a nastpnie zwracająca tablice
1
Kazik:
Statystyka
7
pomocy!!!:
znaklezc asymptoty pionowe i poziome funkcji
2
Ja:
Proszę
7
patrycja:
okreslic rodzaje nieciaglosci podanych funkcji we wskazanych punktach
1
ktoś:
Zbiór {v1,...,vk, ... ,vn} jest liniowo niezależny. Udowodnij, że span(v1, ... ,vk)∩span(vk+1,...,vn)={Θ}.
2
SEKS INSTRUKTOR:
Wyznacz rzut prostopadły punktu P (1,1,−2) na płaszczyznę
7
Kamil:
WitAM, Ktoś mógłby mi powiedzieć jak rozwiązywać pierwiastki tego typu?
0
MysterilusCore:
Niech G będzie grafem skierowanym. Wiemy, że w G istnieje cykl Eulera. Czy graf musi być silnie spójny? Jeśli musi − udowodnij to. Jeśli nie musi − podaj przykład odpowiedniego grafu.
1
matematykamojapasja:
Napisz równanie kwadratowe postaci px
2
+qx+t = 0, którego pierwiastkami są liczby x1=−2k+3 i x2=k+ 1, gdzie k∊R jest parametrem.
1
AgnieszkaKarolina:
W trójkącie ABC prosta AQ jest dwusieczną kąta wewnętrznego przy
5
sesja ratunku!!!:
korzystajac z twierdzenia o arytmetyce granic obliczyc podane granice funkcji
3
Lew:
2+3i
Znalezc czesc rzeczywista i urojona liczb zespolonych: (
)
2
, (−1 +
√
3
)
34
2i+3
2
ktoś:
Udowodnij, że jeśli zbiór S = {v1,v2, ... ,vn} jest bazą przestrzeni wektorowej V, to wtedy R = {v1,v1+v2, ... ,v1+v2+ ... +vn} jest również bazą tej przestrzeni.
5
Sandra:
lim
x
→3 x
2
+3x−18/x
3
−27
0
dowl291:
Algebra boola
1
Jaa:
Niech f: R→f(R) będzie dana wzorem f(x) = (x)/(
√
x
2
+2
) . Znaleźć obraz zbiory f(R)
2
ewa1:
:::rysunek::: Witam. Mógłby ktoś sprawdzić, czy dobrze rozumiem a jeśli nie, nakierować na właściwy sposób
11
stulejka:
Oblicz (−4−7i)
4
5
www:
Wyznacz granicę: mam pytanie
2
Marzena:
jak można narysować funkcję wykładniczą omówić jej własności i asymetrię
1
666:
moge kogos prosic aby wypisal mi przyklady do rozwiazania z granicami jednostronnymi a pozniej sprawdził?
1
dowl291:
Algebra boola: A~XB +XYZ+ZY+~AB+B+~XY+~(XY)
2
sesja:
korzystajac z twierdzenia o arytmetyce granic obliczyc podane granice funkcji
√
1+x
+2
a) lim x⇒
∞
√
1+x
3
sin
2
x
b) lim x⇒0
1−cosx
Mógłby ktos pomoc rozwiazac pilne
3
pitagoras:
Jak obliczyć tą całkę przez części? całka ln(3x1)dx=?
6
Lew:
Znalezc rownanie prostej prostopadlej do prostej 2y−3x = 7 i stycznej do okregu o srodku w (1,1) i przechodzacego przez punkt (4,5).
2
ktoś:
Wyznacz dimW za pomocą macierzy W=span{(3,1,2,1),(1,−1,1,2),(2,3,0,−3),(2,−1,1,2)}
1
Kasia:
Wyznacz równania wspólnych etycznych do wykresów funkcji f(x)=x
2
−x+1
1
G(x)=
x
2
−x+2
2
3
masticgum:
Czy uznają rozwiązania używające metody wyznaczników w układach równań?
5
SEKS INSTRUKTOR:
Oblicz wektor własny macierzy:
0
Hard to imagine:
Jak obliczyc drogę o długości 2 ścieżkę i sprawdzić czy graf ma cykle za pomocą macierzy sąsiedztwa grafu nieskierowanego . A jak za pomocą macierzy incydencji ?
20
kyrtap:
Dobry Wieczór co u forumowiczów słychać ?
1
xxx:
Ciąg (a
n
) dany jest wzorem ogólnym a
n
= 2
2
n
wtedy log
2
a
5
jest równy?
4
Klaudia:
Rozpatrzmy dane: x1,x2,....xn o średniej arytmetycznej x, medianie M, dominancie D i odchyleniu standardowym sigma.
1
Ogórkowa:
Dlaczego odejmowanie w zbiorze wszystkich funkcji rzeczywistych zmiennej rzeczywistej określonych na przedziale [0,1] jest działaniem?
7
Pomoże ktoś ? ∫x
3
−1/1−x
3
nePhil:
Niech A będzie macierzą 2 × 2. Udowodnij, że jeśli A
2
= 0, to A
n
= 0 dla dowolnego n > 2. Wskazówka: użyj twierdzenia Jordana.
220
lwg:
"Szanowny Panie Guła. Ten dowód WTF, to trzeba jaśniej zredagować, bo póki co trudno zrozumieć co z czego wynika i nie jest rzeczą przyjemną się tego domyślać. Bardzo chętnie bym się z tym
2
sargasso:
cosx
Rozwiąż równanie cos2x+
=1 dla x∊(−2π;2π)
√
3
2
Edzio:
Policzyc z rozniczki ln
2
(1.02) + ln(1.02)
3
zywson:
dlaczego lim
e
−
x
x→ − nieskonczonosci
x
2
dąży do + nieskonczonosci
1
xxx:
Grupa rowerzystów wyruszyła na wycieczkę o godzinie 9:00 i jechała ze średnią prędkością 12km/h. Po przebyciu 40km rowerzyści odpoczywali 2 godziny, a następnie jechali ze średnią
3
SEKS INSTRUKTOR:
W jaki sposób wyznaczyć rzut prostopadły punktu na prostą? Mam podane równanie krawędziowe prostej i współrzędne punktu.
5
oo:
Wyznacz całkę:
√
x
−2x
2
3
+4(5x)
3
4
∫
dx
6*x
1
3
8
∫x
2
/x
3
+8
3
Biedny Student:
Rozsztrzygnij czy poniższe zbiory są rekurencyjne lub rekurencyjnie przeliczalne: a) {x∊N : |Wx|>|Ex|}
8
mat:
Ile lat przestepnych minelo do 1995 roku? W jaki sposob to obliczyc?
5
Kamil:
Określ czy f: N→N, f(x)=x
3
−1 jest : (zakładamy że 0∊N)
5
xxx:
Jeśli ciąg (a
n
) jest ciągiem geometrycznym o wszystkich wyrazach dodatnich oraz a1 = 12 a a3=27 to wyraz a4 jest równy?
3
xxx:
Wykres funkcji f(x) = (x+3)
2
− 1 ma jeden punkt wspólny z prostą? A. y= 1, B. y= −3 C. y=0 D. y= −1
2
Kamila:
Pilnie potrzebuje pomocy Dane są dwa przystające równoległoboki ABCD i DCEF o wspolnym boku DC. Miara kąta ostrego obu
0
SEKS INSTRUKTOR:
Wektory własne macierzy Oblicz wartości własne γ i odpowiadające im przykladowe wektory własne
5
56:
Ułamek okresowy 0,2(38), czyli 236/990, zaokrąglono do 0,0001. Oblicz błąd względny tego przybliżenia z dokładnością do 0,001%.
2
Milo:
(a
n
) jest ciągiem liczb zespolonych i ∑
n=1
∞
a
n
jest zbieżny. Wykazać, że istnieje taki nieograniczony z góry ciąg liczb dodatnich (b
n
), że
4
Michał :
Hej mam problem z takim zadankiem:
|x−
√
3
|
+
7
√
625*(−125)
≥x+5
√
3
−x
Z tego działania pod pierwiastkiem wychodzi 5, nie wiem czy moge je sobie bezkarnie na druga
5
Bart:
Jak udowodnić, że suma podstaw w trapezie opisanym na okręgu jest równa sumie ramion
5
xxx:
Przekątne ścian bocznych sześcianu, wychodzące ze wspólnego wierzchołka, tworzą kąt o mierze?
1
xxx:
Odcinki AB i KL są równoległe, a pole trójkąta KLC jest równe 9/25 pola trójkąta ABC. stosunek KL/AB jest równy?
3
xxx:
Liczba
√
4−2
√
3
*
√
4+2
√
3
jest równa?
6
Klaudia:
Cześć, bardzo proszę o pomoc, czy w tym zadaniu jest błąd
Mam namyśli to drugie przekształcenie ( na różowo). Kilka razy to robię i źle mi wychodzi.
3
xxx:
Ile punktów wspólnych mają proste 3x−2y+5=0 i 2x−3y+5=0?
2
koot:
Cześć! Czy istnieje liczba zespolona, która po podniesieniu do piątej potęgi da −1?
3
xxx:
Funkcja f(x)= −2x + b przyjmuje wartości ujemne tylko dla argumentów x>5 gdy? A. b=10, B. b=5/2 C. b= −2/5 D. b= −5
4
xxx:
Wszystkich liczb czterocyfrowych o dokładnie trzech cyfrach jednakowych, które można zapisać za pomocą cyfr 1,2,3,4,5,6 jest?
0
ktoś:
Znajdź macierze danego liniowego przekształcenia w podanych bazach: F(x,y,z)=(x+y,x+y,x+2y−z)
4
Klaudia:
Zadanie 19 punkt d. Co robię źle?
4
xxx:
Oblicz a
4
+ b
4
, jeśli a
2
+ b
2
= 2 i a*b=1
3
xxx:
Oblicz wartość wyrażenia: cos*2 25 stopni + cos
2
35 stopni + cos
2
45 stopni + cos
2
55 stopni + cos
2
65 stopni
2
MatMal:
Na ile sposobów można rozmieścić sześć ponumerowanych kul w pięciu ponumerowanych szufladach tak, aby w każdej szufladzie była przynajmniej jedna kula.
2
xxx:
Na diagramie przedstawiono wyniki sprawdzianu z matematyki w klasie liczącej 20 uczniów:6 − 15%, 5 − 25%, 4 − 25%, 3 − 20%, 2 − 10%, 1 − 5%. Oblicz odchylenie standardowe ocen z tego
3
xxx:
Dany jest kwadrat ABCD. Punkt P jest środkiem boku BC. Sinus kąta PAB jest równy?
1
Xyz:
Trójkąt prostokątny ABC zawiera się w płaszczyźnie π , przy czym |AB| =10, |BC|=6 oraz |ACB|=90stopni. Odcinek CD jest prostopadły do płaszczyzny π i ma długość 8.
1
xxx:
Wyznacz równanie środkowej trójkąta ograniczonego prostymi x=0, y=0, i y= −1/2x+4 poprowadzonej z wierzchołka kąta prostego
3
xxx:
Liczby 1/2b − 1, b, 18 są kolejnymi wyrazami ciągu geometrycznego, a liczby: −2, a, b − kolejnymi wyrazami ciągu aretmetycznego. Wyznacz a i b.
7
Adam:
Rozwiąz równanie. x
4
−5x
2
+4=0
1
Adam:
Sformułować twierdzenie o trzech ciągach i następnie obliczyć granicę
4
xxx:
Cenę pewnego towaru podwyższono najpierw o 10%, następnie o 20%. Łącznie cenę podwyższono o?
1
Xxx:
Witam pomoglby ktoś? Rozwiąż równanie :
1
xxx:
Rzucamy czterokrotnie monetą. Prawdopodobieństwo zdarzenia A, polegającego na otrzymaniu większej liczby orłów niż reszek jest równe?
1
xxx:
Wskaż liczbę ujemną. A. log
2
64−4 B. log
4
64−4 C. log
1
/
2
64+6 D. log
1
/
4
64+4
2
xxx:
Niech f(x) = 2
x
−
1
. Miejscem zerowym funkcji g(x) = f(x) −4 jest liczba?
1
ktoś:
Obraz przekształcenia liniowego:
0
xxx:
Jeśli powierzchnia boczna walca po rozwinięciu jest kwadratem po boku 2pi to objętość tego walca jest równa?
1
56:
Czy dobrze obliczyłem?
6
sebix:
Trzeba wyznaczyc kąt między prostą o równaniu krawędziowym l: x+y+z+2=0
0
plang:
Witam, proszę o pomoc z takim zadaniem:
0
Kamil:
40
n
lim x→
∞
n!
x tylko naturalne z zerem
0
xxx:
Punkty A(2,−3) i B(2,1) są wierzchołkami trójkąta równobocznego ABC. Promień okręgu wpisanego w ten trójkąt jest równy?
2
xxx:
Jeżeli kąt alfa jest ostry oraz cos alfa = 3/5 to wyrażenie sin alfa * tg alfa jest równe?
1
xxx:
Równość log
2
(log
2
x)=1 zachodzi dla jakiego x?
1
xxx:
Jeśli a=
3
√
4
i b=
3
√
16
to iloczyn a*b jest równy?
11
Luka:
Ktos ma jakis pomysl? Tunel ma przekrój półkola o średnicy 5m.Sprawdż,czy pojazd o wysokości 2,1 m
5
granica:
co zrobic z taka granicą?
7
Adam:
Wykazać, że istnieje dokładnie jedno x (należące) [1,2] dla którego
8
lola:
hej, mam problem z zadaniem:
2
krowka:
Zbadać przebieg zmienności oraz narysować wykres funkcji:
2
Makłowicz:
Mam problem z zadaniem, jeżeli do zupy wsypie 0.5 grama pieprzu i dodam 0.(9) soli, dodam szczyptke kolendry 2.5(9)
0
SEKS INSTRUKTOR:
Źródło dowodów geometria analityczna R3
23
krzyś:
co to wektor?
3
al:
Podstawy trapezu mają długości odpowiednio 6 cm i 4 cm .Oblicz pola trójkątów, na jakie przekątne dzielą dzielą ten trapez , jeśli pole trapezu jest równe 25.
2
mk:
Określ zbiór wartości funkcji f i naszkicuj jej wykres, jeżeli:
−pi
pi
D=<−pi,pi>− {
,
} f(x)=cosx
√
1+tg
2
x
2
2
Przekształcenie tej funkcji wygląda tak:
1
Agata:):
Funkcje wymierna f(x)= (x
5
+x+2)/x
2
*(x
2
+4) mianownik to: x
2
(x
2
+4) zapisz jako sume wielomianu i ulamkow prostych rzeczywistych.
6
Klaudia33:
Witam mam pytanie, czy prawdą jest ze jezli wektory tworzą figure zamknieta to suma tych wektorow jest równa sero?
0
Mateusz:
Φ e
3z
dz=
4
OLA:
ile jest macierzy przemiennych dla danej macierzy 2x2?
7
Jola:
Proszę o pomoc
1
x
e
2x
−e
2x
≥0
5
guła:
dajcie mi tu jakieś trudne zadanie hahah
5
ktoś:
Znajdź wymiar przestrzeni wektorowej: {Wszystkie wielomiany z rzeczywistymi współczynnikami stopnia ≤8 podzielne przez x
2
+1} nad R
1
Elon:
Witam czy dobrze to rozwiązałem:?
15!
12!*13*14*15
13*14*15
=
=
=13*15=195
13!+12!
12!*(1+13)
14
2
baza:
Zadanie z egzaminu, nie wiem jak zacząć..
8
Proszę o pomoc
3
Rybcia:
Mógłby mi ktoś powiedzieć, czy relacja xQy ⇔ y|x w zbiorze liczb naturalnych jest: a) przeciwzwrotna
5
Zdzisław:
Witam potrzebuję pomocy z takim oto zadankiem: Napisać równanie ogólne i odcinkowe płaszczyzny w R
3
przechodzącej przez punkty:
2
Świąteczny:
Sondaż na temat frekwencji oczekiwanej na wyborach do samorządu lokalnego w pewnej gminie wykazał, że w grupie 300 osób 150 planuje uczestniczyć w głosowaniu. Czy na poziomie
15
Ariel:
Poslugujac sie twierdzeniem o istnieniu granicy ciagu momotonicznego i ograniczonego wykazac zbieznosc ciagu o wyrazie ogolnym
5
hukl:
Proszę o pomoc. Podaj zbiór wartości funkcji f, gdy:
4
kakaczka:
3*10
4
+6*10
3
n
Jeśli
=
to:
(1,5+10
3
)*(4*10
2
)
50
3
monika:
Jakie dlugosci maja przekatne rombu. O polu 112cm2 ,ktory jest podobny do rombu o przekatnych 8 i 7
3
stulejka:
naszkicuj wykres f(x)=
√
x
3
+x
2
−4x
4
piotrovvicz:
Stosunek pola powierzchni bocznej stożka do jego pola podstawy jest równy
√
2
: 1. Objętość stożka jest równa objętości kuli o średnicy 6. Oblicz wysokość tego stożka oraz miarę
0
Ziomal:
Ktoś mógłby mi pomóc z programem w C++ pisanym wraz z bibliotekami Simple and fast multimedia library (SFML)
5
piotrovvicz:
Powierzchnia boczna walca po rozwinięciu jest prostokątem o wymiarach 8 cm × 10 cm. Oblicz objętość tego walca (rozważ dwie możliwości).
0
Dickens:
Zerknie ktoś na zadnie z fizyki? rozwiązałem ale niewiem czy napewno dobrze
5
ewfewgew:
W parku linowym line rozpieto pomiedzy dwoma dzewami jej konce przywiazano do hakow ktore z kolei przymocowano do pni drzew. Odległość miedzy drzewami wynosi 4 m, a dlugosc liny 5 m. Na
3
oo:
Wyznacz następującą całkę :
x
−2
5
*x
1
5
∫
x
3
5
1
Ola:
Witam, cxy ktos mógłby mi rozpisać taką pochodną? (−(x−1)
−
2
))'
3
Analiza:
Jak sprawdzić: arccosx∊(−π/4,π/3) <=> x∊.....
3
Ania:
1
√
5
+
3
√
5
+
6
√
5
0
Zuza:
Sprawdzić, czy relacja R ⊂Z3[X]×Z3[X] określona wzorem fRg ⇔ f(X)−g(X) = aX2 + bX + c, gdzie a,b,c ∈Z3 jest relacją równoważności.
6
wpisz, a otrzymasz :
czy funkcja f jest funkcją homograficzną? f(x) =
x−2
4−2x
1
cyklop:
Zbadaj zbieżność
1
Wiesia:
Zadanie
2
Marek:
Wyznacz asymptoty ukośne wykresu funkcji
x
2
−4
f(x)=
|x+1|+1
9
Marlenka:
rowiazac rownanie a1+a2+a3+a4+...=4
7
Jak ją rozwiązać ? Wiem że przez części ale nie wychodzi mi. Wróciłem do punktu wyjścia..
archiwum 1909,
1908
,
1907
,
1906
,
1905
,
1904
,
1903