jednostajna ciągłość
xtz: Zbadaj, czy funkcja f: R −>R jest jednostajnie ciągła
f(x)= √x
ktoś mógłby dokładnie wytłumaczyć jak to zrobić?
16 sty 19:50
jc: Jeśli |√x−√u|≥ε, to √x ≥ε lub √u ≥ε, a wtedy √x+√u≥ε.
Stąd |x−u|=|√x−√x|(√x+√u) ≥ ε2.
Zatem jeśli |x−u|<ε2, to |√x−√u|<ε, co daje jednostajną ciągłość funkcji x→√x.
16 sty 20:17
Basia:
x
1<x
2 (można to założyć)
x
2 = α*x
1 i α>1
| | ε | |
|√x2−√x1|=√x2−√x1 < ε ⇔ √αx1−√x1<ε ⇔ √x1(α−1)<ε ⇔ √x1< |
| ⇔ |
| | α−1 | |
| | ε2 | | ε2 | |
x1< |
| = |
| |
| | (α−1)2 | | a2−2a+1 | |
α>1 ⇒ −2a+1<−2+1=−1 ⇒ a
2−2a+1>a
2−1
α>1 ⇒ α
2>α
(α−1)*x
1<ε
2
αx
1−x
1<ε
2
x
2−x
1<ε
2
czyli
∀
ε>0 ∃
δ=ε2 ∀
x1,x2∊D (|x
2−x
1|<δ ⇒ |
√x2−
√x1|<ε
co należało udowodnić
16 sty 20:17