Klasa abstrakcji
Wiercipięta: Niech A, B, C... będą podzbiorami zbioru {1,2,3}. W rodzinie tych podzbiorów wprowadźmy relację
ARAB ⇔ |A| = |B|, gdzie |X| oznacza ilość elementów zbioru X. Sprawdź czy relacja R jest
relacją równoważności. Wyznacz klasę abstrakcji |{2,3}|
R
Sprawdzić, czy to relacją równoważności myślę, że umiem, ale co z tą klasa abstrakcji?
Z tym już mam problem.

Czy jest to coś takiego: (1,2) (1,3) i (3,1) (3,2)? Czy chodzi o coś
innego?
Proszę o pomoc!
16 sty 15:41
Wiercipięta: Niech A, B, C... będą podzbiorami zbioru {1,2,3}. W rodzinie tych podzbiorów wprowadźmy relację
ARB ⇔ |A| = |B|, gdzie |X| oznacza ilość elementów zbioru X. Sprawdź czy relacja R jest
relacją równoważności. Wyznacz klasę abstrakcji |{2,3}|R
Sprawdzić, czy to relacją równoważności myślę, że umiem, ale co z tą klasa abstrakcji?
Z tym już mam problem.emotka Czy jest to coś takiego: (1,2) (1,3) i (3,1) (3,2)? Czy chodzi o
coś
innego?
Proszę o pomoc!
16 sty 19:15
Basia:
do klasy abstrakcji zbioru dwuelementowego należązbiory dwuelementowe
[{2,3}]R = { {1,2} {1,3} {2,3} }
16 sty 19:19