Wyznacz równania stycznych do okręgu
Marcin: Wyznacz równania wszystkich wspólnych stycznych do paraboli o równaniu y= 1/2x2 i okręgu o
równaniu x2 + ( y + 5/2)2 = 2
16 sty 20:48
Basia: było kilka dni temu; identyczne albo bardzo podobne; poszukaj
16 sty 20:49
Tk mysl: Prosta jest styczna do okregu gdy odleglosc od srodka okregu jest rowna promieniowi.
Stad odleglosc od punktu (0,−5/2) wynosi √2
Skorzystaj ze wzoru na odleglosc punktu od prostej,przy czym wpierw
Wiemy ze prosta jest styczna do paraboli zatem nazwijmy te prosta styczna :
ys = ax + b
Skoro styczna do paraboli to spełnia jej rownanie.
Co dalej?
Hmm
16 sty 20:58
Mila:
| | 1 | |
P=(a, |
| a2) − punkt styczności z parabolą |
| | 2 | |
f'(a)=a
Styczna do paraboli w punkcie P:
| | 1 | |
y=ax− |
| a2 , styczna ma być wspólna z okręgiem⇔ |
| | 2 | |
odległość S od tej prostej jest równa promieniowi
s: ax−y−0.5a2=0 równanie ogólne prostej stycznej
d(S, s)=U{|a*0+2.5−0.5a
2|}{
√a2+1=
√2⇔
|2.5−0.5a
2|=
√2*
√a2+1 /
2
(2.5−0.5a
2)
2=2a
2+2
6.25−2.5a
2+0.25a
4=2a
2+2
a
4−18a
2+17=0, Δ=256
a=1 lub a=−1 lub a=
√17 lub a=−
√17
podstawiaj do wzoru:
===================
posprawdzaj rachunki
16 sty 21:30