Droga a czas
xxx: Grupa rowerzystów wyruszyła na wycieczkę o godzinie 9:00 i jechała ze średnią prędkością
12km/h. Po przebyciu 40km rowerzyści odpoczywali 2 godziny, a następnie jechali ze średnią
prędkością 18km/h. Wycieczkę zakończyli o godzinie 17:00. Oblicz, jaką drogę przebyli
rowerzyści. Narysuj wykres zależności przebytej drogi od czasu (dobierz na osi OY odpowiednie
jednostki). Kompletnie nie wiem jak to zrobić..
15 sty 22:02
Eta:
Czas trwania całej wycieczki : od 9
oo− 17
oo = 8 h
s
1=40 km s
2 = ? i s=s
1+s
2= ?
v
1=12km/h v
2=18km/2 i 2h −− odpoczynku
| | 40 | | 10 | | 10 | | 8 | |
t1= |
| = |
| h to t2= 8h− |
| h −2h= ...= |
| h |
| | 12 | | 3 | | 3 | | 3 | |
| | 8 | |
to s2= v2*t2 = 18* |
| = 48 km |
| | 3 | |
cała przebyta droga to: s= 40 km +48 km=
88 km
Wykres narysuj już samodzielnie
16 sty 00:13