granica
www: Wyznacz granicę: mam pytanie
limx−−−>+
∞
| √60−2x3 | | √x3(60/x3 − 2) | |
| = |
| |
| x√3−x | | x√x(3/x − 1) | |
= Przed pierwiastek w liczniku i mianowniku daje x
3/2 i się skraca
| | √−2 | |
zostaje mi |
| bo reszta wyrażen dąży do 0 |
| | √−1 | |
Jak to rozwiązać inaczej, bo pierwiastek z ujemnej nie może być
15 sty 21:06
Janek191:
x nie może dążyć do +∞, bo x < 3
15 sty 21:11
www: sorry, miało być x−−−> −∞
wybacz
15 sty 21:23
www: więc jak będzie wyglądać teraz? I jak obejść te minusy pod pierwiastkami?
15 sty 22:12
Basia:
skoro x→−∞ nie możesz wyciągać pierwiastka kwadratowego ani z x, ani z x3 bo to są wielkości
ujemne
musisz wyłączyć przed nawias −x3 i −x bo to są wielkości dodatnie
jeżeli trudno Ci to ogarnąć zrób sobie podstawienie
t= −x
x= −t
x→−∞ to t→+∞ i masz
60−(−t)3 = 60−(−t3)=60+t3
x√3−x = (−t)√3−(−t) = −t√3+t
i liczysz granicę przy t→+∞
15 sty 23:06
www: Aaa no rozumiem, poprostu −x wyłączać, dzieki
16 sty 14:06