Równanie zespolone
jacky: Rozwiąż równanie wiedząc x4−2x3+11x2−18x+18 wiedząc ze liczba x1 = 1−i jest jednym z jego
pierwiastków.
I tutaj mam pytanie jak się rozwiązuje takie zadania? Podstawiam tą wartość x1 w równaniu?
16 sty 15:28
Mila:
np. tak:
Jeżeli x1=1−i jest rozwiązaniem to x2=1+i też jest rozwiązaniem⇔
W(x)=x4−2x3+11x2−18x+18 jest podzielny przez p(x)=(x−(1−i))*(x−(1+i))
p(x)=(x−1+i)*(x−1−i)=(x−1)2−i2=x2−2x+1+1=x2−2x+2
(x4−2x3+11x2−18x+18): (x2−2x+2)=x2+9
−(x4−2x3+2x2)
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
9x2−18x+18
− (9x2−18x+18)
===============
0
x4−2x3+11x2−18x+18=(x2−2x+2)*(x2+9)
(x2−2x+2)*(x2+9)=0
x=1−i lub x=1+i lub x2=−9⇔
x2=9i2
x=3i lub x=−3i
odp.
x=1−i lub x=1+i lub x=3i lub x=−3i
=========================
16 sty 18:20