Argumenty
Zumka: Dla jakich argumentów wartości funkcji f(x)=−3(x+5)(x−2) są większe od 1?
16 sty 20:01
Basia:
pytają Cię kiedy f(x)>1 czyli
rozwiąż nierówność
−3(x+5)(x−2)>1
16 sty 20:02
Zumka: Δ=429
Miejsca zerowe to −(3/2)+
√429/6 oraz −(3/2)−
√429/6 i nie wiem co dalej
16 sty 20:06
Bartek: miejsca zerowe to −5 i 2
16 sty 20:18
5-latek: jest >1 a nie >0
16 sty 20:20
Zumka: A no tak. Te liczby które mi wyszły −(3/2)+√429/6 oraz −(3/2)−√429/6 to są one argumentami
dla których wartość funkcji jest większa od 1? Taka będzie odpowiedź?
16 sty 20:44
Basia: nie;
masz rozwiązać nierówność
−3(x2−2x+5x−10) −1>0
jeżeli po prawej nie ma 0, nie wolno Ci liczyć Δ
16 sty 20:47
Zumka: −3(x2−2x+5x−10) −1>0
−3x2−9x+29>0
Δ=81−4*(−3)*29=429
16 sty 21:11