Ciagi
Ariel: Poslugujac sie twierdzeniem o istnieniu granicy ciagu momotonicznego i ograniczonego wykazac
zbieznosc ciagu o wyrazie ogolnym
| | 1 | | 1 | | 1 | |
an= 2+ |
| + |
| +....... |
| |
| | 2! | | 3! | | n! | |
jak zabrac sie do tego zadania ?
12 sty 19:25
Basia:
czyli rosnący
n!=1*2*3*....*n > 1*2*2*....*2=2
n−1
| | 1 | | 1 | | 1 | |
an<1+ |
| + |
| +.....+ |
| |
| | 2 | | 22 | | 2n−1 | |
dalej już chyba oczywiste
12 sty 19:41
5-latek: Basia
jest rosnacy czyli z automatu jest ograniczony z dolu
Teraz musimy sprawdzic czy jest ograniczony z gory
n!= 1*2*3*4* ...n>1*2*2*2*.... *2= 2n−1
Dlaczego tak po zwrocie > ?
12 sty 19:57
5-latek: To znaczy z dolu bedzie ograniczony przez 0 lub kazda inna liczbe ujemna jako ciag o wyrazach
dodatnich
12 sty 19:59
kochanus_niepospolitus:
| | 1 | | 1 | |
skoro n! > 2n−1 to |
| < |
| |
| | n! | | 2n−1 | |
12 sty 20:04
5-latek: Nie rozumiem dlaczego takie oszacowanie czyli >1*2*2*2****2= 2
n−1
Brak zajec
12 sty 20:12
5-latek: I witaj
12 sty 20:12
Ariel:
15 sty 13:43
Ariel: Wytlumaczy ktos to szacowanie ?
15 sty 18:54
iteRacj@:
n!=1*2*3*....*n z definicji wyrażenia n!
teraz szukając wygodnego szacowania, porównujemy
1*2*3*....*n
1*2*2*....*2
do drugiego wyrazu czynniki obu iloczynów są równe,
od wyrazu trzeciego każdy czynnik górnego iloczynu jest większy od stojącego na tej samej
pozycji czynnika dolnego iloczynu
zauważamy, że dolny iloczyn można zapisać krócej 1*2*2*2*...*2= 1*2n−1
więc 1*2*3*4* ...*n>1*2*2*2*....
czyli n!>2n−1
15 sty 19:10
Ariel: Nie rozumiem dlaczego mozna zapisac = 1* 2n−1
15 sty 19:16
iteRacj@:
teraz wracamy do ułamków:
równe liczniki, więc wiekszy jest ten, który ma mniejszy mianownik
ale nie to chyba w pytaniu chodziło
w każdym razie pod kierunkiem
Basi ograniczenie ciągu z góry przez liczbę 2
15 sty 19:19
iteRacj@:
w tym iloczynie jest n czynników,
pierwszy nie jest dwójką (=1), więc dwójek jest o jedną mniej od n
15 sty 19:20
Ariel: Nie iteRacj@
Nie chodzilo o ulamki chodzilo mi dlaczego jest zapisane 1*2*2*2*2******2= 1*2n−1
15 sty 19:23
Ariel: Post 19 : 20 wyjasnil dlaczego.
Dziekuje .
15 sty 19:24
iteRacj@:
15 sty 19:26